10:51 26.04.2016

Естонія вирішила віддати Україні конфіскований на російсько-естонському кордоні меч вікінгів

1 хв читати
Естонія вирішила віддати Україні конфіскований на російсько-естонському кордоні меч вікінгів

Стародавній меч епохи вікінгів, конфіскований минулої зими на естонсько-російському прикордонному пункті Лухамаа, буде передано 12 травня Україні, повідомив у вівторок порталу Естонського телебачення ERR посол України в Естонії Віктор Крижанівський.

"За день до цього до Естонії прилетить делегація з Міністерства культури України, яка 13 травня відвезе історичну знахідку до Києва", - сказав він.

Стародавню зброю виявили співробітники Податково-митного департаменту Естонії під час огляду на кордоні одного з вантажних автомобілів. У водія - громадянина Білорусі - не було дозволу на транспортування раритету. Під час експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 тисяч євро.

Згідно з попередніми висновками фахівців департаменту охорони пам'яток старовини Естонії, зброю X-XI століть було знайдено, швидше за все, на півночі Росії і Естонія планувала віддати знахідку Росії. Проте пізніше Україна заявила, що меч було виявлено у Волинській області та незаконно переправлено до Росії.

Естонські фахівці прийняли українську версію, і меч було вирішено передати офіційному Києву.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА