13:21 28.04.2016

Завантаження палива Westinghouse в другий блок ЮУАЕС заплановано на листопад-грудень - Недашковський

2 хв читати
Завантаження палива Westinghouse в другий блок ЮУАЕС заплановано на листопад-грудень - Недашковський

Ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse планують завантажити в другий блок Южно-Української АЕС в листопаді-грудні 2016 року, повідомив журналістів президент держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

За його словами, Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) вже завершила інспекцію, результати позитивні. "Немає ніяких сумнівів в тому, що буде рішення розширити (експлуатацію ТВС-WR на другий блок ЮУАЕС - ІФ)", - сказав глава "Енергоатому".

Ю.Недашковський також уточнив, що завантаження 42 ТВС-WR (всього в активній зоні реактора 163 ТВС - ІФ) в п'ятий блок Запорізької АЕС заплановано на червень 2016 року.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачань ядерного палива для АЕС країни "Енергоатом" спільно з Westinghouse в 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000.

"Енергоатом" і Westinghouse в 2014 році домовилися розширити паливний контракт і продовжити його до 2020 року.

Нині ядерне паливо Westinghouse експлуатується тільки на третьому блоці Южно-Української АЕС. План робіт із розширення експлуатації модернізованого ядерного палива Westinghouse (ТВС-WR) передбачає його використання на блоках №1 і №3-5 Запорізької АЕС.

У лютому 2016 року перша партія ядерного палива, виробленого в Швеції на потужностях Westinghouse, була доставлена на Запорізьку АЕС.

Westinghouse наприкінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива у Вестеросі (Швеція) для забезпечення все більших постачань для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та інші країни Східної Європи.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох чинних АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

Україна вже отримала партію ракет для ЗРК Patriot - Міноборони Іспанії

МЗС Франції спростувало інформацію про те, що в Україну було відправлено французькі війська

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА