15:17 05.05.2016

У Києві 18 травня відбудеться мітинг-реквієм на згадку про жертв депортації кримських татар, а на "Чонгарі" акт зв'язку України з Кримом

2 хв читати
У Києві 18 травня відбудеться мітинг-реквієм на згадку про жертв депортації кримських татар, а на "Чонгарі" акт зв'язку України з Кримом

В Україні напередодні Дня пам'яті жертв депортації кримських татар - 18 травня - відбудеться низка жалобних заходів, повідомила член меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор інтернет-видання QHA Гаяна Юксель.

"Меджліс кримськотатарського народу разом з українським урядом готує низку заходів з проведення дня пам'яті жертв депортації. І частиною цих заходів є комунікаційна кампанія, ініційована міністерством інформаційної політики "18 травня ми усі - кримські татари", - повідомила Г.Юксель під час презентації кампанії в четвер в Києві.

За її словами, центральною подією цих заходів стане мітинг-реквієм на згадку про жертв депортації, який відбудеться в Києві на майдані Незалежності і акція "Запали вогник у своєму серці".

Г.Юксель також повідомила, що жалобні заходи відбудуться у Львові, Мелітополі, Харкові. На материковій частині України меджліс планує провести мітинги, поминальні заходи, зустрічі, акції, флешмоби.

"Особливу увагу звернуть на так зване "прикордоння"... Генічеський район (район Херсонської області, що сусідить з тимчасово окупованою Росією Автономною Республікою Крим, - ІФ)... На Чонгарі буде проведено дійство, яке символічно продемонструє зв'язок України з Кримом", - розповіла член меджлісу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", Г.Юксель не захотіла розкривати подробиці заходів на Чонгарі, зберігши інтригу.

За її словами, акції пам'яті відбудуться і в місцях проживання кримськотатарської діаспори. "В Анкарі вже 14 травня відбудеться великий мітинг кримських татар... У Стамбулі також відбудуться акції. Заходи плануються в Німеччині, Канаді, Америці і інших країнах, де є представники нашої діаспори", - розповіла Г.Юксель.

Вона також повідомила, що меджліс кримськотатарського народу звернеться до своїх співвітчизників в Криму з проханням згадати трагічний день депортації.

"Звернення до наших співвітчизників, які залишилися в Криму, - це, напевно, головна складова роботи, щоб 18 травня не має бути забуте... Зрозуміло, що в основі цього звернення будуть методи ненасильницького спотиву, оскільки йдеться про безпеку наших співвітчизників в Криму", - зазначила Г.Юксель.

Член меджлісу також повідомила, що в посольствах України будуть організовані фотовиставки, присвячені дню пам'яті.

За словами першого заступника міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової, в містах України планується розмістити білборди і сітілайти, на яких зображені обличчя 10 кримських татар (п'ять жінок і п'ять чоловіків), депортованих з Криму в 1944 році.

"Впродовж двох тижнів кожен зможе побачити соціальну рекламу на телеканалах - це п'ять відеороликів", - розповіла Е.Джапарова.

За словами першого заступника міністра, мета комунікаційної кампанії "18 травня ми усі - кримські татари" - консолідувати українців, показати їм, хто такі кримські татари і що вони пережили.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА