11:01 03.06.2016

На свободу слова в Україні тиску не буде, але на підрив суверенітету України уряд реагуватиме – Гройсман

3 хв читати
На свободу слова в Україні тиску не буде, але на підрив суверенітету України уряд реагуватиме – Гройсман

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що не підтримає тиск на журналістів, проте, якщо в їхній діяльності будуть знайдені матеріали, що свідчать про підрив суверенітету держави, уряд на ці факти реагуватиме.

"Зрозуміло, що, якщо це буде підрив нашого суверенітету, якщо це буде підрив нашої територіальної цілісності, то ми будемо чітко реагувати, але на свободу слова тиску не буде", - заявив В. Гройсман під час години запитань до уряду в п'ятницю, відповідаючи на запитання народного депутата фракції "Народний фронт" Андрія Тетерука про те, що дії влади стосовно сайта "Миротворець" несправедливі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", А. Тетерук заявив, що, на його думку, заступник міністра інформаційної політики об'єднав журналістів України та міжнародних ЗМІ проти сайта "Миротворець" і наговорив на його роботу.

В. Гройсман наголосив, що свобода слова в Україні є фундаментальною цінністю, "і я вважаю, що ми маємо її зберегти".

У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що з понеділка почне працювати робоча група. "З понеділка почне працювати робоча група, якщо будуть виявлені факти порушення закону, то цей заступник міністра буде звільнений", - сказав міністр.

Як повідомлялося, на початку травня сайт "Миротворець" опублікував файли зі списками понад 4 тис. журналістів, які отримали акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР". У списку значаться імена та прізвища українських та іноземних журналістів, їхні мобільні контакти і період перебування на території "ДНР/ЛНР".

Прокуратура Києва за цим фактом 11 травня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Український омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до Служби безпеки України та до голови Національної поліції України Хатии Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збирання і поширення персональних даних на сайті "Миротворець", а також забезпечити блокування доступу до цього сайта на території України.

13 травня колектив центру "Миротворець" заявив про рішення закрити однойменний сайт та підготовку до надання у вільний доступ в Інтернеті всієї зібраної колективом інформації.

19 травня народний депутат фракції "Народний фронт" Антон Геращенко повідомив, що колектив центру "Миротворець" прийняв рішення відновити свою роботу через резонанс у соціальних мережах і озвучену підтримку їхньої діяльності з боку українських громадських діячів, політиків і волонтерів.

20 травня сайт центру "Миротворець" опублікував оновлений список акредитованих в так званій "ДНР" журналістів, що містить 5412 записів.

21 травня радник глави СБУ Юрій Тандит заявив, що Служба безпеки України перевіряє оприлюднені сайтом "Миротворець" списки, наголосивши, що ті, хто, прикриваючись журналістськими посвідченнями, шпигують проти України, будуть притягнуті до відповідальності.

24 травня сайт центру "Миротворець" опублікував черговий список акредитованих іноземних журналістів (293 прізвища).

Поліція Києва просить представників ЗМІ, дані яких були опубліковані на сайті "Миротворець", звернутися до слідчого управління для надання показань як свідків.

У Міністерстві інформаційної політики України засудили тиск і погрози щодо журналістів, дані яких внесені до списків сайта "Миротворець", і висловили сподівання на вирішення ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА