18:10 17.06.2016

МЕРТ перевірятиме туроператорів, які накидають страхові послуги в конкретних страховиків

2 хв читати
МЕРТ перевірятиме туроператорів, які накидають страхові послуги в конкретних страховиків

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) проводитиме позапланові перевірки туристичних агентств (туроператорів), які накидають страхові послуги у конкретних страховиків при укладанні договорів добровільного страхування медичних витрат на період подорожі, повідомили в міністерстві.

"У разі надходження інформації про порушення туроператором вимог ліцензійних умов Мінекономрозвитку забезпечить позапланову перевірку туроператора за наявності відповідного дозволу Державної регуляторної служби України", - йдеться у відповіді відомства на звернення Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) з приводу накидання туроператорами страхових послуг.

Як зазначили в міністерстві, туристи мають право самостійно укладати договори обов'язкового (медичного та від нещасного випадку) страхування. При цьому, згідно з ліцензійними умовами провадження туроператорської діяльності, туроператор оформляє і видає туристу такий договір, крім випадку самостійного його укладення страхувальником. Ліцензійні умови передбачають також ведення обліку виданих туристам договорів страхування.

У свою чергу, Нацкомфінпослуг у відповідь на звернення ЛСОУ підкреслила: згідно із законодавством, сторони договору вільні у виборі контрагента, тому страхувальники можуть відмовитися від укладення договорів страхування зі страховиками, запропонованими туроператором або турагентом.

Регулятор закликав інформувати його про конкретні факти порушення страховиками законодавства про фінансові послуги.

Крім того, комісія звернула увагу на необхідність звертатися до Антимонопольного комітету України з конкретних випадків порушення туроператорами законодавства в сфері захисту економічної конкуренції.

Як повідомлялося, ЛСОУ звернулася до Мінекономрозвитку, Нацкомфінпослуг і Асоціації лідерів турбізнесу в зв'язку з отриманням відомостей про накидання турагентствами (туроператорами) страхових послуг у конкретних страховиків при укладанні договорів страхування туристів.

За інформацією Ліги, в ситуаціях накидання страхувальник у разі незгоди може самостійно укласти договір з іншим страховиком. Однак він усе одно буде змушений сплатити страховий платіж за договором страхування, який запропонований турагентством, оскільки його вартість передбачена туристичним пакетом. З огляду на короткостроковість полісу і порівняно невисоку вартість, страхувальники переважно вирішують оплатити його, а не звертатися зі скаргами до компетентних органів влади.

Мінекономрозвитку є органом ліцензування туроператорської діяльності згідно з постановою Кабінету Міністрів від 5 серпня 2015 року №609 "Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деякі постанови Кабміну України" і здійснює контроль за дотриманням вимог ліцензійних умов шляхом проведення планових та позапланових перевірок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

Глава МЗС Великої Британії відвідав Львів

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА