09:53 14.07.2016

Два екс-чиновника Нацбанку затримані за заволодіння стабкредитом "Реал банку" в 2013-2014 рр

2 хв читати
Два екс-чиновника Нацбанку затримані за заволодіння стабкредитом "Реал банку" в 2013-2014 рр

Колишній заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко та колишній директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Роман Яковлєв затримані в середу, повідомляє заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому він опублікував скан-копію довідки Головної військової прокуратури, що веде досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні, згідно з якою О. Ткаченку і Р. Яковлєву повідомлено про підозру у ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 і ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. До суду в середу також направлено клопотання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як наголошується в документі, йдеться про незаконне привласнення ними коштів Національного банку України в розмірі 787 млн 396 тис 148 грн, наданими ПАТ "Реал банк" у вигляді стабілізаційного кредиту.

У довідці також зазначається, що О. Ткаченко і Р. Яковлєв діяли при цьому "в складі злочинної організації" з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ "Реал Банк" Володимиром Агафоновим.

"Операцією особисто керує Генеральний прокурор Луценко і глава СБУ Грицак, оперативні служби очолює т.в.о. керівника ГУ "К" Демчина. Виконавці - головна військова прокуратура (група Жербицького-Кулика)", - повідомив А. Матіос.

Головний військовий прокурор також зазначив, що, згідно з усіма нормами Кримінально-процесуального кодексу України, "щоб не гнівалися наші колеги з САП".

Як повідомлялося, О. Ткаченко і Р. Яковлєв були звільнені з займаних посад главою НБУ Степаном Кубівим у березні 2014 року.

На початку вересня 2015 року Генпрокуратура України направила до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою В. Соркіну і В. Агафонову у зв'язку з обвинуваченням їх у посадових злочинах. "Ці особи підозрюються в участі в протягом 2013-2014 рр. за попередньою змовою з групою осіб у створеній В. Курченком злочинної організації з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів... зокрема, у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн", - заявили в Генпрокуратурі.

Крім того, В. Соркін підозрюється у заволодінні, за попередньою змовою зі службовими особами НБУ, АТ "Брокбізнесбанк" та ПАТ "Аграрний фонд" коштами ВАТ "Аграрний фонд" на суму понад 2 млрд грн.

В. Агафонов і В. Соркін були оголошені в розшук. У березні 2016 року Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання В. Соркіну запобіжного заходу у вигляді арешту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА