17:17 17.08.2016

Політв'язень Ільченко, який втік з-під арешту, розповів про свавілля та репресії окупаційної влади Криму

3 хв читати
Політв'язень Ільченко, який втік з-під арешту, розповів про свавілля та репресії окупаційної влади Криму

Колишній політв'язень Юрій Ільченко, посаджений російськими суддями під домашній арешт, який втік з окупованого Росією Севастополя, має намір розповісти світу та Європі про порушення прав людини в Криму.

"Є великі плани. Я хочу розповісти всім, як в Україні, так і в світі, передусім у Європі (про порушення прав людини на окупованому Російською Федерацією півострові - ІФ), оскільки трохи вже стали забувати про Крим. Хочеться нагадати, що така проблема існує. люди, передусім українці та кримські татари, кожен день потрапляють до в'язниць, їх катують, все нові й нові люди змушені з’їжджати зі своїх осель, часто втрачаючи повністю все, що в них було, як втратила все моя сім'я", - розповів Ю.Ільченко на прес-конференції в середу в Києві.

Колишній політв'язень розповів, що його затримали співробітники ФСБ у Севастополі 2 липня 2015 року та помістили в слідчий ізолятор тимчасового тримання в Сімферополі, де він провів 11 місяців.

"Мене кілька разів садили в карцер... за те, що я проводив агітацію, вже будучи у в'язниці. За 11 місяців так і не видали білизну, бували випадки, коли в баню можна було сходити лише раз на три місяці", - розповів Ю.Ільченко і додав, що під час ув’язнення в ІТТ йому забороняли розмовляти українською мовою.

Колишній політв'язень розповів, як йому вдалося залишити територію окупованого Росією півострова. Ю.Ільченко повідомив, що в червні 2016 р. суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Після того, як йому повернули паспорт громадянина України, він залишив свою квартиру в Севастополі, де залишалися його батьки.

За словами Ю.Ільченка, "автостопом" він дістався адміністративного кордону, що нині розділяє Крим і Україну, після чого йому вдалося перетнути адмінкордон, який контролює окупаційна влада Криму.

Колишній політв'язень утримався від оголошення подробиць своєї втечі та перетину адмінкордону.

Ю.Ільченко також розповів, що окупаційна влада в Криму притягла його до кримінальної відповідальності, звинувативши в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і публічних закликах до екстремістських дій. При цьому йому поставили в провину і перепост зі сторінки нардепа і лідера "Правого сектора" (2013-2015 рр.) Дмитра Яроша в Facebook, у якому були теоретичні міркування про можливість перекриття газопроводів.

Сам же колишній політв'язень пояснив, що агітував людей у Криму не приймати російське громадянство, виступав проти російської окупації півострова, закликав до повної блокади Криму і писав про це в соціальних мережах.

Коментуючи історію з Ю.Ільченком, співзасновник громадської організації "КримSOS" Алім Алієв зазначив: "Юрій був засуджений за свої висловлювання, за те, що він не боявся засуджувати анексію Криму; за те, що він не прийняв російське громадянство".

При цьому він додав, що сім'я колишнього політв'язня була першою в Севастополі, яка відмовилася від російського громадянства.

А.Алієв зазначив, що 37-річний Ю.Ільченко був керівником мовних курсів у Севастополі, "з родини інтелігентів, знає вісім мов, нині живе у Львові".

За словами співзасновника "КримSOS", колишній політв'язень вирішив провести прес-конференцію лише через 2 місяці після своєї втечі, бо не хотів, щоб репресій зазнали його мати і батько, які залишалися на півострові.

"Наприкінці минулого тижня ми змогли вивезти маму і тата на неокуповану частину нашої країни", - додав А.Алієв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА