13:41 19.08.2016

Виробництво "Зенітів" для Sea Launch та Land Launch буде відновлено після поновлення фінансування

3 хв читати
Виробництво "Зенітів" для Sea Launch та Land Launch буде відновлено після поновлення фінансування

ДП "Південмаш"(ПМЗ, Дніпро) розпочне призупинене в 2014 році виробництво ракет-носіїв (РН) "Зеніт" в інтересах міжнародних проектів Sea Launch та Land Launch після відновлення фінансування програм замовником.

"Ніяких додаткових вимог чи умов щодо продовження програм Sea Launch та Land Launch ПМЗ не висував і не має наміру висувати. Призупинене виробництво "Зеніту" буде негайно продовжено одразу після відновлення фінансування програм замовником", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю в прес-службі "Південмашу", коментуючи повідомлення ЗМІ про начебто припинення виробництва РН "Зеніт".

Як уточнив співрозмовник агентства, виробництво РН "Зеніт" було призупинено на ПМЗ у 2014 році з огляду на фінансові проблеми, що виникли в операторів проектів Sea Launch та Land Launch.

На сьогодні в портфелі замовлень ПМЗ чинні контракти на виробництво 12 РН "Зеніт", зокрема 4 РН - для Sea Launch та 6 РН для Land Launch.

"ПМЗ вітає будь-які дії з відновлення програм Sea Launch та Land Launch", - зазначили в прес-службі.

Як повідомили в четвер російські ЗМІ, учасники проекту РКК "Енергія" (РФ) та американська Boeing врегулювали наявний між сторонами комерційний спір щодо програми Sea Launch.

Як стверджують російські ЗМІ, єдине, що стримує розвиток програми Sea Launch, начебто припинення ДП "Південмаш" виробництва РН "Зеніт".

Як повідомлялося, у вересні 2015 року американський Окружний суд Центрального округу Каліфорнії задовольнив позов корпорації Boeing за комерційним спором про фінансові зобов'язання партнерів щодо міжнародного консорціуму Sea Launch, зобов'язавши російську РКК "Енергія" та українське ДКБ "Південне" (Дніпро) відшкодувати витрати, яких зазнав Boeing від виплати кредиторської заборгованості консорціуму під час процедури банкрутства в 2009 році.

Акціонерами створеного в 1995 році консорціуму Sea Launch з комерційних запусків супутників із морського космодрому в Тихому океані виступили Boeing (40%), РКК "Енергія" (25%) українські ДКБ "Південне" і ДП "Південмаш" (15%), а також англо-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації в 2010 році 95% акцій компанії належать Energia Overseas Limited (EOL) - "внучці" РКК "Енергія" (РФ), 3% - американській Boeing, 2% - норвезькій Aker Solutions. Штаб-квартира Sea Launch AG розташована в Ньйоні (Швейцарія).

За даними річного звіту Boeing за 2011 рік, дебіторська заборгованість корпорації в рамках проекту становить $356 млн ($147 млн - банківська гарантія, сплачена Boeing, і $209 млн - партнерські кредити). Зокрема на РКК "Енергія" припадає $223 млн боргу, на українських співзасновників - $143 млн, йшлося у звіті.

У результаті Boeing у зв'язку з банкрутством Sea Launch оплатив банківську гарантію на $448 млн. На частку американської корпорації як власника 40% Sea Launch припадає $179 млн. Норвезька компанія свої $122 млн (виходячи з 20-відсоткової частки) повернула Boeing у 2009-2010 роках.

Із 1995 року за програмою Sea Launch виконано 36 запусків РН "Зенит-3SL", зокрема 33 успішні. У рамках 36-го пуску в травні 2014 року з морської платформи за допомогою РН "Зеніт-3SL" був успішно запущений європейський телекомунікаційний супутник EutelSat 3B масою 5967 кг.

РН "Зеніт-3SL" створена на основі двоступеневої РН "Зеніт-2" розробки ДП "КБ "Південне" і виробництва ДП "Південмаш", розгінний блок ДМ-SL розроблений і виробляється в РКК "Енергія".

За повідомленнями російських ЗМІ, у серпні 2013 року "Роскосмос" звинуватив керівництво РКК "Енергія" у необґрунтованих порушеннях під час викупу активів Sea Launch.

У серпні 2014 року Sea Launch оголосив про припинення запусків у рамках програми зі зниження витрат задля уникнення очікуваного дефіциту пускової програми та про відновлення запусків у середині 2015-2016 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА