15:09 30.08.2016

Адвокати екстрадованого до Молдови Кобалева вважають політичним рішення української сторони про видачу їхнього підзахисного

3 хв читати
Адвокати екстрадованого до Молдови Кобалева вважають політичним рішення української сторони про видачу їхнього підзахисного

Швидка екстрадиція Вячеслава Кобалева (Платона) з України в Молдову була б неможливаою без політичних домовленостей між владою двох країн, вважають його адвокати.

"Ми переконані, що без політичних домовленостей між владою або впливовими особами Молдови та посадовими особами України така швидкісна процедура, яка ігнорує всі правила судочинства та оскарження, що вклалася в місяць і 4 дні, була б неможливою. Ми робимо висновок про те, що це рішення не суто юридичне, воно пов’язане з політикою", - заявив адвокат В. Кобалева Ілля Новіков на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він наголосив, що Міністерство закордонних справ України, українська консульська служба мають бути на контакті з екстрадованим, а також необхідно домогтися гарантій фізичної безпеки його підзахисного.

"Ми будемо вимагати, щоб всі процедури, які пройшли і привели до цієї екстрадиції, були визнані такими, що не відповідають внутрішньому українському законодавству. І ми будемо вимагати, щоб Європейський суд з прав людини, тепер уже вникаючи в мотиви, визнав, що в діях посадових осіб української Генпрокуратури і суду вбачається видача особи для її кримінального переслідування за політичними мотивами", - заявив адвокат.

Захисники наполягають на тому, що Україна видала свого громадянина Молдови, оскільки В. Кобалев є громадянином України з 1992 року.

"Навіть якщо генеральний прокурор Луценко на підставі тих документів, які надала молдовська сторона, особисто був переконаний в тому, що ці звинувачення мають під собою підґрунтя, його першим обов'язком у цій історії було дотриматися обов'язку держави як такої - не видавати свого громадянина чужій країні", - сказав І. Новіков.

Він зазначив, що адвокати екстрадованого продовжать судові процедури в Україні, щоб підтвердити той факт, що їх підзахисний має українське громадянство.

Адвокат В. Кобалева Олексій Шевчук зазначив, що 29 серпня адвокати бачилися з підзахисним, однак їхнє побачення перервали, протягом кількох годин після цього його екстрадували.

За його словами, правоохоронці перервали зустріч і тим самим не дозволили підписати процесуальні документи для подання апеляційної скарги на рішення Печерського районного суду Києва про екстрадиційний арешт.

"Все, що сталося, суперечить чинному законодавству України, суперечить кримінально-процесуальному кодексу, Конституції, міжнародним договорам, Конвенції з прав людини, суперечить договорам, укладеним між Україною та Молдовою", - пояснив О.Шевчук.

Він наголосив, що Кримінальний процесуальний кодекс забороняє екстрадицію громадян України.

"Стався кричущий випадок у міжнародній площині. Тому що сьогодні Україна віддала свого громадянина, назвавши його громадянином іноземної держави", - додав захисник.

Як повідомлялося, 28 липня Печерський райсуд Києва виніс рішення про арешт В. Платона (Кобалева), якого затримали в Києві за ордером Інтерполу на прохання Молдови. В. Платон був оголошений прокуратурою Молдови в міжнародний розшук, а через кілька годин був затриманий у Києві співробітниками СБУ.

Генпрокуратура України підтвердила цю інформацію, повідомивши, що у нього виявлений фальшивий паспорт громадянина України на ім'я В. Кобалева. Крім того, у В. Платона є громадянство Молдови та Росії.

У Молдові В. Платона звинувачують у причетності і координації крадіжки грошей з "Banca de economii" ("Ощадний банк Молдови"). Його звинувачують, зокрема, в отриманні та неповерненні кредитів на суму в 800 млн леїв (близько $20 млн).

Крім того, раніше ЗМІ повідомляли про те, що В. Платон був одним з головних координаторів виведення з Росії в офшори через молдовські банки десятків мільярдів доларів. Колишній співробітник Національного Центру боротьби з корупцією Михайло Гофман розповів про відмивання понад $23 млрд російського походження через молдовські банки. У МВС Росії раніше говорили про виведення $10,9 млрд за "молдовської схемою" за минулий рік, інші джерела називали суму в $18-19 млрд.

Генеральна прокуратура Молдови направила запит Україні про екстрадицію бізнесмена В. Платона.

Пізно ввечері 29 серпня бізнесмена екстрадували в Молдову.

Судове засідання, на якому буде розглядатися питання про запобіжний захід для В. Платона, відкладено на 1 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА