16:12 06.09.2016

СБУ засумнівалася в доцільності аудиту підприємств Держрезерву

3 хв читати
СБУ засумнівалася в доцільності аудиту підприємств Держрезерву

Регіональні підрозділи Служби безпеки України (СБУ) направили підприємствам Державного агентства резерву України (Держрезерв) запити про доцільність запровадження "Електронного комплексу 1С Управління елеватор" та проведення аудиту з консолідації підприємств компанією Baker Tilly Ukraine, повідомив глава Держрезерву Вадим Мосійчук.

"Останні запити регіональних відділень СБУ про доцільність впровадження цієї технології і проведення аудиту ... для мене незрозумілі. Можливо, комусь вигідно, щоб система і далі працювала непрозоро", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

В. Мосійчук нагадав, що вартість зазначеного електронного комплексу, впровадженого на аграрних підприємствах Держрезерву, становила близько 0,9 млн грн, і ці кошти були виділені з прибутку зазначених підприємств. Агентство оцінює ефект від впровадження системи обліку зерна майже в 5 млн грн: за сім місяців 2015 року чистий збиток аграрних підприємств становив 1,97 млн грн, тоді як за аналогічний період цього року, згідно з оперативними підрахунками, зафіксовано чистий прибуток 2,78 млн грн.

Глава Держрезерву додав, що на підприємствах була також введена французька технологія холодного розпилення зерна (небулізації) фірми "Сожам Україна", що захищає зерно від псування.

"Тепер наше завдання об'єднати учасників проекту в єдину структуру, що буде перетворено на ДП "Агрорезерв". Аналогічні структури мають бути впроваджені до кінця року в нафтокомбінатах і на складах і в холодильниках", – зазначив В. Мосійчук.

Він також повідомив, що Держрезерв пропонує відмовитися від державного фінансування зарплат і комунальних послуг прибуткових державних підприємств. Як приклад глава Держрезерву навів комбінат "Прогрес" (Київ), що спеціалізується на наданні послуг зі зберігання продукції, де після зміни керівника на початку цього року надходження за квартал зросли на 100%, або майже на 3 млн грн, а за підсумками восьми місяців був виконаний річний план на 14,5 млн грн. На його думку, несправедливо, що прибуткове підприємство і далі отримує бюджетне фінансування в обсязі 7 млн грн.

"Ми говоримо Міністерству економічного розвитку і торгівлі і Міністерству фінансів, що готові відмовитися від фінансування зарплат і комунальних послуг, оскільки ці підприємства де-факто працюють прибутково, а де-юре (за своїм статутом) є неприбутковими організаціями, що отримують фінансування з бюджету", – пояснив В. Мосійчук.

Згідно з оцінками агентства, економія держбюджету може становити вже в цьому році 62 млн грн, а в наступному - 72 млн грн.

Агентство очікує, що в цьому році прибуток всіх підприємств збільшиться вдвічі порівняно з попереднім роком – до 10 млн грн, а в наступному році рентабельність становитиме мінімум 10%, а по EBITDA – 20%.

Згідно з даними Держрезерву, до його компетенції належить 39 підприємств, з яких працює 26 з 2,6 тис. співробітників, а в перспективі має залишитися 22, тоді як інші будуть приватизовані чи пройдуть через процедуру банкрутства. Середня завантаженість промислово-продовольчої групи, складів і холодильників, становить відповідно 55% та 62%, нафтобаз і комбінатів нафтопродуктів – 24%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА