10:23 13.09.2016

Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

2 хв читати
Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

Судове засідання за позовом України до Музей Алларда Пірсона щодо повернення так званого "скіфського золота" заплановано на 5 жовтня в Окружному суді Амстердама, повідомляється на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з посиланням на Міністерство культури.

"За інформацією Міністерства культури України, 5 жовтня 2016 року в Окружному суді міста Амстердам має відбутися судове засідання у справі за позовом держави Україна до Музею Аллард Пірсон щодо повернення т. з. "скіфського золота" до України", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб на виконання доручення першого віце-прем'єра Степана Кубіва, спільно з Мінкультури та Міністерством закордонних справ, веде роботу із залучення міжнародних організацій та експертних консалтингових компаній для повернення культурної спадщини, втраченої через анексію АР Крим Російською Федерацією.

У відомстві нагадали, що предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" для експонування до Музею Алларда Пірсона (Амстердам) у період з 6 лютого 2014 р. до 28 травня 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, що відбулося після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Представництво та захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА