15:15 13.09.2016

Порошенко підписав закон про брухт із підвищенням на рік експортного мита

4 хв читати
Порошенко підписав закон про брухт із підвищенням на рік експортного мита

Президент України підписав прийнятий парламентом з урахуванням зауважень глави держави закон №3868 про підвищення на рік вивізного мита на брухт чорних металів з EUR10/тонна до EUR30/тонна з одночасним скасуванням реєстрації імпортних контрактів.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, у вівторок закон було повернуто з підписом президента.

"Важлива галузева перемога! Наш з Олегом Ляшком і колегами "металургійний закон" № 3868 нарешті підписаний Президентом! Це важливий антикризовий захід з арсеналу промислової і торговельної політики", - написав глава комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк у Facebook.

Раніше В.Галасюк закликав спікера Андрія Парубія оприлюднити ухвалений парламентом з урахуванням зауважень президента законопроект №3868 про тимчасове підвищення експортного мита у зв'язку із закінченням визначеного Конституцією терміну для підписання закону главою держави.

Конституція відводить главі держави на підписання закону 15 днів. Закон №3868 про тимчасове триразове підвищення вивізного мита на брухт повторно прийнятий Верховною Радою з пропозиціями президента 12 липня поточного року. Вже 15 липня законопроект був підписаний спікером Ради та направлений на підпис президенту.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 квітня 2016 року ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №3868 про внесення змін до деяких законів щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури.

Документ пропонував тимчасово - на три роки - підвищити вивізне мито на брухт чорних металів з EUR10/тонна до EUR30/тонна.

Разом з тим президент Петро Порошенко застосував право вето і повернув до парламенту для повторного розгляду закон "Про внесення змін до статті 13 закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку".

П. Порошенко наголосив, що взяв до уваги пропозиції Кабінету Міністрів, який, відповідно до Конституції України, організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності, митної справи, і повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями. Зокрема він зазначив, що запропоноване законом підвищення ставок експортного мита на відходи та брухт чорних металів не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншого боку, ратифікованої 16 вересня 2014 року.

Водночас глава держави визнав, що Генеральна угода з тарифів і торгівлі передбачає право будь-якої сторони тимчасово встановлювати або застосовувати заборони чи обмеження експорту з метою запобігання чи послаблення критичного дефіциту товарів, що мають вагоме значення для експортуючої сторони, також зазначено, що ніщо в цій угоді не повинно тлумачитися як перешкода будь-якій із сторін у реалізації будь-яких дій, які вона вважає необхідними для захисту суттєвих інтересів своєї безпеки.

Він вказав на необхідність враховувати ситуацію з обсягами заготівлі та експорту брухту чорних металів в умовах тимчасової окупації Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей. Збільшення експорту брухту чорних металів на тлі зменшення обсягу інвестицій в оновлення основних фондів підприємств і падіння обсягів заготівлі брухту призводить до різкого скорочення запасів чорних металів і дефіциту брухту в країні, особливо в останні два роки. Наявність таких запасів має стратегічне значення для металургійної галузі України, наголосив президент.

П. Порошенко запропонував внести деякі редакційні правки в текст документа, а також скоротити термін дії мита на відходи та брухт чорних металів у розмірі EUR30/тонна з трьох до одного року з дня набрання чинності даного закону.

Верховна Рада 12 липня 2016 року врахувала пропозиції президента і на рік підвищила вивізне мито на брухт з EUR10/тонна до EUR30/тонна, одночасно скасувавши реєстрацію імпортних контрактів. Тоді заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов назвав це компромісом, який створює максимально можливі умови для металургійної галузі на даний час. Він пояснив, що попередня редакція закону (№3868), ухвалена 21 квітня і ветована президентом, порушувала зобов'язання України перед СОТ і ЄС, а також загрожувала порушенням антидемпінгових розслідувань, тоді як в оновленому варіанті закону відповідає правам держави реагувати на загрози національній безпеці. М. Нефьодов наголосив, що ринок відчуває дефіцит брухту, особливо в останні два роки через анексію Криму і війну на сході країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА