12:56 19.09.2016

В процедурі придбання квартири Лещенком є ознаки адмінпорушення про корупцію

3 хв читати
В процедурі придбання квартири Лещенком є ознаки адмінпорушення про корупцію

У процедурі придбання квартири народним депутатом України Сергієм Лещенком убачаються ознаки адміністративного правопорушення про корупцію, заявляє директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

"Є низка порушень адміністративного характеру, пов'язаних із корупцією... можливого отримання безвідсоткового кредиту", - сказав А.Ситник на брифінгу в понеділок, говорячи про результати перевірки законності джерел придбання С.Лещенком квартири в Києві.

За його словами, матеріали буде передано до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для оформлення адмінпротоколу.

Директор НАБУ пояснив, що перевірка здійснювалася за двома напрямами: законність походження коштів для придбання квартири та дотримання під час купівлі квартири вимог антикорупційного законодавства.

Щодо першого напряму, зазначив А.Ситник, із 7 млн 550 тис. грн, які були сплачені за цю квартиру, 3 млн 770 тис. грн С.Лещенко отримав від одного із засновників "Української правди" Олени Притули, $77 тис. було знято з депозиту, оформленого на матір С.Лещенка, 150 тис. грн отримано від цивільної дружини Анастасії Топольської та 1 млн 780 тис. грн є особистими заощадженнями народного депутата.

А.Ситник розповів, що НАБУ витребувало документи щодо доходів О.Притули, в результаті було встановлено, що її фінансові можливості дозволяли надати таку позику.

Він наголосив, що договір про безвідсоткову позику з О.Притулою було оформлено на десять років.

"З огляду на те, що на кредитному ринку відсутня реальна можливість отримання безвідсоткових кредитів, а нижчим орієнтиром для кредитних ставок є облікова ставка НБУ 15%, існують ознаки можливості отримання народним депутатом Лещенком вигоди у вигляді безвідсоткової позики, що не є загальнодоступною послугою", - сказав директор НАБУ.

Крім того, за його словами, було відстежено рух коштів на депозитних рахунках, зареєстрованих на ім'я матері С.Лещенка, отримано підтвердження про зняття зазначеної суми.

А.Ситник також наголосив, що доходи С.Лещенка, згідно з деклараціями, дозволяли внести зазначену суму на придбання квартири.

Орієнтовна сума вигоди, за його словами, становить 188 тис. грн у 2016 році та 565 тис. грн кожен подальший рік за умови збереження облікової ставки в 15%.

"На нашу думку, такі дії потрапляють під ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172 з позначкою 5 Кодексу України про адмінпорушення", - зазначив директор НАБУ.

Друге адміністративне порушення, яке, можливо, вчинив С.Лещенко, стосується того, що він не включив свою матір до декларації, через що не було враховано депозити, оформлені на її ім'я, але які фактично належать самому депутату.

Водночас, як пояснив А.Ситник, у НАБУ немає повноважень притягнення осіб до адміністративної відповідальності, тому матеріали перевірки буде передано до Національного агентства з питань запобігання корупції.

"На нашу думку, ці два правопорушення мають місце", - додав директор НАБУ.

Як повідомлялося, на початку вересня стало відомо, що нардеп С.Лещенко придбав у центрі Києва квартиру площею 192 кв. м, що викликало великий суспільний резонанс.

Сам депутат спочатку пояснив, що купив квартиру на свої заощадження за часів роботи в "Українській правді", кошти А.Топольської, з якою він зустрічається, а також гроші, узяті у борг у керівника "УП" О.Притули.

Пізніше він заявив, що відмовився оформити квартиру на підставну особу або далекого родича, хоча йому радили такий крок. "Квартира оформлена на мене, а Настя стане її співвласником після завершення процедури розлучення (з її нинішнім чоловіком - ІФ). У декларації за 2016 рік усе це буде відображено", - повідомив С.Лещенко.

Депутат також розповів про свої доходи: "Це зарплата депутата, це доход від журналістської діяльності в журналі "Новое время" - я є координатором журналістських розслідувань у цьому журналі, і це дохід від публікацій за кордоном. Це дохід від викладання в Українському католицькому університеті і це дохід від проекту посольства Нідерландів. Плюс ще дохід від продажу книжок".

С.Лещенко пізніше попросив НАБУ і НАЗК здійснити відповідну перевірку, на час якої він складе повноваження члена правління партії "Демократичний альянс". Він зазначає, що кошти, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, і придбання квартири не порушило відповідних вимог антикорупційного законодавства України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА