14:42 22.09.2016

Луценко анонсував участь європейських експертів у встановленні причин загибелі людей у Будинку профспілок 2 травня 2014 року в Одесі

3 хв читати
Луценко анонсував участь європейських експертів у встановленні причин загибелі людей у Будинку профспілок 2 травня 2014 року в Одесі

Європейські експерти будуть залучені до встановлення причин загибелі людей у Будинку профспілок 2 травня 2014 року в Одесі, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Завтра 10:00 зустрічаюся з представниками ООН, які обіцяють залучити європейських експертів до спільної експертизи, що встановить причину смерті більшості тих, хто не зміг вийти з Будинку профспілок", - сказав Ю. Луценко на брифінгу в Одесі в четвер.

Він відзначив прогрес у розслідуванні "справи 2 травня в Одесі" і наголосив, що "відповідати повинні всі, хто порушив закон, у результаті чого пролилася кров".

"Без правди у справі 2 травня 2014 року ця рана псуватиме життя і одеситам, і всім, хто любить це місто. Досягнуто прогрес я вважаю, дуже важливий. Є також просування у справі і щодо подій на вул. Грецькій, і з найтрагічніших подій в Будинку профспілок досягнуто великий прогрес", - сказав генпрокурор.

За його словами, слідство встановило, хто приймав рішення, давав команду захоплювати Будинок профспілок, барикадувати його, заносити туди паливно-мастильні матеріали. "Також ми розуміємо, хто, підійшовши до Куликового поля, вчинив порушення громадського порядку й почав штурмувати забарикадований Будинок профспілок", - сказав генпрокурор на брифінгу.

Він зазначив, що частину фігурантів буде притягнуто за спеціальною процедурою заочного засудження.

"Ті, хто причетні до порушення закону, кидання пляшок із "коктейлями Молотова", з обох боків також встановлені. Частину з них буде притягнуто за очним, частину - за заочним засудженням", - додав генпрокурор.

За його словами, слідство встановило усіх, хто стріляв під час подій 2 травня 2014 року Одесі на Грецькій площі, окрім однієї людини, яка стріляла з даху зі снайперської гвинтів. "Поки що є питання", - розповів Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 було поранено. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

За фактом подій різні правоохоронні органи України розпочали близько десятка кримінальних проваджень. Зокрема, Головне управління МВС України в Одеській області розпочало низку проваджень за фактами одержання травм і за фактом загибелі людей в місцях зіткнень проросійських і проукраїнських активістів. Пізніше до цих проваджень перейшло Головне слідче управління МВС України в Одеській області. Деякі з цих справ вже передано до суду. Найрезонансніша з них – справа про події на Грецькій площі, де відбулися перші сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами. Обвинуваченими у цій справі проходять понад 20 осіб, зокрема двоє громадян Росії. Всі – представники т. зв. антимайдану.

Крім того, прокуратура Одеської області та Генеральна прокуратура України розслідують діяльність посадових осіб ГУ МВС України в Одеській області та ГУ ДСНС України в Одеській області під час подій 2 травня.

Відомо також, що досудове слідство за, як мінімум, одним кримінальним провадженням щодо подій 2 травня веде управління Служби безпеки України в Одеській області.

25 серпня 2016 року суд продовжив засідання у цій справі після тривалої перерви, викликаної відпусткою суддів. При цьому суд тоді не зміг провести засідання по суті через неявку деяких адвокатів і обвинувачених і зміг розглянути лише питання продовження строку тримання під вартою для п'ятьох обвинувачених.

10 вересня захист у справі про події 2 травня 2014 року припустив можливість посилення запобіжного заходу для обвинувачених, яких раніше відпустили з СІЗО, але тепер вони систематично пропускають засідання суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

"Укренерго" не встановила ліміти енергоспоживання на середу

Зеленський розповів про домовленості з Іспанією щодо посилення ППО

Чиновників Запорізької міськради, які фігурують у кримінальному провадженні про незаконне виділення землі, відсторонено від роботи

У Брюсселі обговорюють можливості розширення навчання військових для України - Боррель

Шмигаль про Олександра Мартиненка: Справжній журналіст, патріот, видатна людина

Україна й Португалія підписали угоду про гарантії безпеки, що передбачає EUR126 млн військової допомоги до кінця року

Застосування Україною західної зброї по цілях у РФ - питання компетенції держави-постачальника, заявив Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА