10:11 23.09.2016

Київ проти трансформації Бібліотеки української літератури в Москві

2 хв читати
Київ проти трансформації Бібліотеки української літератури в Москві

Міністерство закордонних справ України виступає проти рішення російської сторони про передачу фондів Бібліотеки української літератури для створення "центру слов'янських культур" та закликає зберегти бібліотеку як культурний центр українців у Москві.

"Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використати її унікальні фонди для створення "центру слов’янських культур", розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб", - йдеться в заяві МЗС України.

У відомстві вважають неприпустимими "будь-які трансформації цього закладу".

"МЗС України висловило протест російській стороні, привернувши увагу до необхідності виконання нею зобов’язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших в Росії нацменшин", - йдеться в заяві.

МЗС закликає російську сторону зберегти бібліотеку як культурний центр багатомільйонної української громади та сподівається на "цивілізоване ставлення до українства за кордоном".

"Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини. Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів", - підсумовується в заяві.

Як повідомлялося, 21 вересня стало відомо, що книжкові збори Бібліотеки української літератури стануть основою фонду створюваного в Москві Центру слов'янських культур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА