19:34 11.10.2016

Інфляційні та ділові очікування ділових кіл України у III кв.-2016 знову покращилися

3 хв читати

Інфляційні, девальваційні та ділові очікування бізнес-кіл України в третьому кварталі 2016 року надалі покращувалися.

Такі оцінки зафіксовано за підсумками опитування Національним банком України (НБУ) керівників підприємств країни в третьому кварталі 2016 року, які має агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з результатами опитування, український бізнес продовжує покращувати інфляційні очікування шостий квартал поспіль: у середньому керівники підприємств очікують зростання споживчих цін на 13,9% протягом наступних 12 місяців (18,9% - за результатами опитування другого кварталу) на тлі послаблення девальваційних очікувань.

При цьому більшість респондентів (61,1%) упевнена, що зростання споживчих цін не перевищить 15%.

На думку опитаних, основними чинниками інфляції залишається обмінний курс гривні (81,8% відповідей) і витрати на виробництво (61,3%). При цьому вплив курсового чинника, на відміну від попереднього прогнозу, підвищився.

Більшість респондентів (68,4%) прогнозує, що обмінний курс гривні до долара в наступні 12 місяців буде в діапазоні 26-30 грн/$1 (у другому кварталі - 59,7%).

Середнє значення прогнозованого курсу становило 28,03 грн/$1, що трохи менше за показник попереднього кварталу (28,66 грн/$1).

Як зазначає НБУ, під час опитування коливання на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення.

Крім того, респонденти вперше за останні три роки (з четвертого кварталу 2013 року) позитивно оцінили поточне фінансово-економічне становище своїх підприємств. Баланс відповідей зріс до 1,2%, тоді як у другому кварталі він становив "мінус" 2,8%.

При цьому найбільш низькими стали оцінки респондентів щодо підприємств транспорту і зв'язку, в розрізі за регіонами - підприємств Запорізької, Харківської та Херсонської областей.

Крім того, респонденти другий квартал поспіль поліпшили ділові очікування після їх погіршення в першому кварталі 2016 року.

Індекс ділових очікувань (ІДО) підвищився до 109,2% (108,5% - у попередньому кварталі), що є найвищим значенням із першого кварталу 2014 року. Поширення оптимізму стосувалося всіх видів економічної діяльності, окрім будівництва. Найбільш оптимістичні прогнози, як і в попередньому кварталі, у підприємств торгівлі, переробної промисловості та сільського господарства. Найвищі очікування у респондентів Волинської та Рівненської областей, найгірші - Херсонської, Хмельницької та Одеської областей.

Крім того, згідно з опитуванням, очікується прискорення зростання обсягів іноземних інвестицій: баланс підвищився до 15,8% (у другому кварталі - 10,8%).

Частка респондентів, які в наступні 12 місяців мають намір залучати іноземні інвестиції, становить 22,6% (23,6% - у другому кварталі).

Найбільш упевненими в зростанні обсягів іноземних інвестицій залишаються респонденти підприємств енерго- та водопостачання, тоді як підприємства будівництва змін не чекають.

НБУ також відзначає зростання потреби респондентів у позикових коштах: баланс відповідей - 32,4% (у другому кварталі - 35,7%).

Найбільшу потребу в позиках мають підприємства енерго- та водопостачання (55,6%), за регіонами - Чернівецької (66,7%) та Вінницької областей (63,6%).

Частка респондентів, які планують брати кредити, зросла до 36,7% із 35,7% у другому кварталі.

Крім того, зросла частка респондентів, які мають намір залучати кошти за кордоном, - до 7,7% із 6,4%. Це переважно підприємства добувної промисловості (24,4% відповідей) і енерго- та водопостачання (14,7%).

При цьому переважна кількість респондентів, як і раніше, планує брати кредити в нацвалюті (84,3%).

Опитано більше ніж 692 підприємства у 22 регіонах країни (без урахування анексованої території Криму, а також Донецької та Луганської областей).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА