17:23 19.10.2016

МГЗ працює без змін після введення санкцій щодо "РусАла"

2 хв читати

Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), що входить в Об'єднану компанію (ОК) "Російський алюміній" ("Русал"), працює без змін після оголошення рішення про введення санкцій щодо російського власника підприємства.

"Проти підприємства санкції не вводилися - в списку вказано "РусАл", - зазначили в прес-службі МГЗ.

Як повідомлялося, Україна ввела санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр) - відповідне рішення закріплене рішенням РНБОУ від 16 вересня 2016 року і указом президента України №467/2016.

Підстава для застосування санкцій - дії, що створюють загрозу національній безпеці, завдають майнового збитку і перешкоджають стабільному економічному розвитку держави, зазначалося в документі.

Серед заборонних заходів: блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися своїм майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань, заборона на держзакупівлю низки товарів і послуг, повна або часткова заборона на здійснення угод з цінними паперами з особами, що підпали під санкції. Також заборона НБУ на здійснення низки платежів.

ОК "РусАл" створено в 2007 році внаслідок злиття алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore. "РусАлу" в Україні належить Миколаївський глиноземний завод (МГЗ) і частка в Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК) у розмірі 29,53629% статутного капіталу - контролюється через компанію Velbay Holding Ltd. (Кіпр). 68,01% акцій ЗАлКу повернуті в держвласність.

Раніше керівництво ЗАлКу звинувачувало ОК "РусАл", що компанія з 2012 по 2015 рік реалізувала план із знищення українського конкурента на світовому ринку алюмінію. З цією метою було не тільки виведено з експлуатації, демонтовано і реалізовано за значно заниженою ціною обладнання електролізного цеху, а й виведено зі складу комбінату унікальне родовище - Глухівський кар'єр кварцитів, фіктивно сформована кредиторська заборгованість перед підконтрольними російській стороні офшорними компаніями.

ЗАлК у 2009 році підписав з Judson Trading Ltd. угоду про відкриття підприємству кредитної лінії в розмірі $31,5 млн (239,774 млн грн на той момент) терміном на один рік під 6,5% річних. Рішення про залучення позики з метою поповнення обігових коштів прийняв тодішній гендиректор комбінату. Активи комбінату в заставу не передавались.

Власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група "СУАЛ", а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл".

Компанія Judson Trading Limited (Кіпр) судиться з ПАТ "ЗАлК" щодо повернення залученого підприємством в 2009 році кредиту і заборгованості за ним на загальну суму $39 млн 154,924 тис. (835 млн 141,406 тис. грн).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА