17:54 19.10.2016

USAID почала проект із кредитування аграріїв України через кредитні спілки

3 хв читати
USAID почала проект із кредитування аграріїв України через кредитні спілки

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розпочало проект кредитування українських малих і середніх фермерів і сільськогосподарських підприємств у сільській місцевості через кредитні спілки (КС), який розрахований на період з 2016 по 2020 рік.

"Ми сподіваємося, що за чотири роки ми зможемо залучити до 24 тис. нових позичальників у сільському господарстві. Ми хочемо це зробити за рахунок співпраці щонайменше з 68 кредитними спілками", - повідомила директор проекту Єва Сержинська під час круглого столу, присвяченого Міжнародному дню кредитних спілок у Києві в середу.

За її словами, проект працюватиме в тісній співпраці з регулятором у сфері вдосконалення нормативно-правової бази, з асоціаціями КС та із самими спілками.

Як зазначила керівник проектів і програм департаменту стратегії та реформування Національного банку України Олена Онищук, першим кроком з реформування українського ринку КС має стати внесення змін до законодавчої бази. Центральний банк зараз активно працює над новим законопроектом про кредитну кооперацію і низкою інших документів, зокрема актами Нацкомфінпослуг, законопроектом щодо внесення змін у сфері оподаткування.

"Нішу кредитних спілок ніхто заповнити не може, тому що для малозабезпечених людей і для місць, де немає можливості знаходитися банкам - сільські райони, невеликі міста - це поле для роботи кредитної кооперації", - заявила вона.

USAID фінансуватиме проект, а реалізує його Світова рада кредитних спілок (WOCCU).

Як повідомлялося, департамент кредитування розвитку USAID (DCA) вперше почав співпрацювати з українськими КС в 2014 році. Тоді USAID спільно з п'ятьма спілками почав реалізацію восьмирічної програми підтримки українських аграріїв у Львівській, Херсонській та Харківській областях. Вона передбачає непряме фінансування українських середніх і малих агровиробників, шляхом надання допомоги із збільшення кредитування їх кредитними спілками. Учасниками програми стали КС "Анісія" (Львів), "Вигода" (Стрий, Львівської обл.), "Громада", "Народна довіра" (обидва - Херсон) та "Харківська каса взаємодопомоги" (Харків).

Поки що, за статистикою Нацкомфінпослуг за перше півріччя 2016 року, на кредитування фермерських господарств припадає найменша частка в загальному обсязі виданих КС кредитів - 3,3% (або 58,3 млн грн). Частка кредитування ведення особистих селянських господарств становить 10,3% (або 184 млн грн). Частка найбільш ризикових комерційних кредитів - 7,8% (або 139,6 млн грн). Найбільшим попитом досі користуються споживчі кредити - 58,9% (або 1,05 млрд грн).

Найбільшу кількість КС (32,5%) надають кредити за середньозваженою ставкою в межах від 40% до 50% річних, більше половини КС (53,1%) - від 30% до 50% річних.

Середній розмір одного кредиту становить 11,3 тис. Грн (11,5 тис. Грн на 30 червня 2015 року, 10,6 тис. Грн на 30 червня 2014 роки). Середня сума внесків на депозитні рахунки - 33,1 тис. Грн (34,3 тис. Грн на 30 червня 2015 року, 33,8 тис. Грн на 30 червня 2014 роки).

Кількість КС у держреєстрі фінустанов у першому півріччі цього року скоротилася 2% (12 одиниць) порівняно з тим самим періодом минулого року - до 576. Загальний обсяг їхніх активів знизився на 4% - до 2,143 млрд грн. Кількість членів КС знизилася на 13% - до 674,1 тис. осіб. За кількістю членів лідирують союзи Львівської області (110,7 тис. осіб), за розміром активів - союзи Києва та Київської області (576,7 млн грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА