18:43 26.10.2016

МОЗ України розглядає перелік медпослуг для долучення їх до оновленої системи фінансування

3 хв читати
МОЗ України розглядає перелік медпослуг для долучення їх до оновленої системи фінансування

Міністерство охорони здоров'я вивчає перелік медичних послуг, які будуть включені в оновлену систему фінансування охорони здоров'я на початковому рівні, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

За його словами, пропонована Мінохоронздоров'я модель передбачає, що пацієнт обирає лікаря і підписує з ним договір про те, що перебуватиме на обліку конкретно у нього.

"Програма національного медичного страхування оплачуватиме факт цих договорів", - уточнив він.

П. Ковтонюк наголосив, що договір визначатиме те, що є допомогою на початковому етапі.

"Давайте взагалі подумаємо, для чого нам потрібний лікар первинної ланки. У нього є три напрямки роботи - рання діагностика, виявлення захворювання і скринінг ризику. Тобто він повинен піклуватися про те, щоб людина в групі ризику або на порозі групи ризику не захворіла. Бажано запобігти цьому захворюванню або виявити на ранніх стадіях", - сказав він.

П. Ковтонюк зазначив, що "формула дуже проста - сімейний лікар, або педіатр або терапевт на первинці лікує усе, що не лікує фахівець, усе, що не вимагає складного устаткування і вузької спеціалізації".

Крім того, за словами П. Ковтонюка, лікар на первинці "має бути навігатором по системі охорони здоров'я, і якщо пацієнт захворів і лікар первинної ланки не може його вилікувати, він повинен чітко знати, куди і коли він направляє".

"Ці три компоненти мають бути прописані в договорі", - сказав він.

При цьому, він додав, що нині Мінохоронздоров'я вивчає можливість включення лабораторних послуг в перелік послуг, які фінансуватимуться згідно нової моделі.

"На сьогодні наша команда проводить розрахунки, ми хочемо перевірити, чи зможемо ми вже наступного року включити сюди лабораторні послуги. Дуже хочеться, але так само дуже хочеться, щоб на момент фінансування, ми могли платити лікарям гідні гроші. Якщо ми бачитимемо, що ми не можемо, то ми залишимо лабораторні послуги на пізніший термін", - сказав він.

П. Ковтонюк підкреслив, що мета запропонованої реформи - "щоб у кожного з'явився свій лікар".

"Це фундамент будь-якої цивілізованої системи охорони здоров'я. Основа охорони здоров'я - сімейний лікар. У інших країнах вони приймають 80% звернень, в Україні - тільки 20% ", - сказав він.

Як повідомлялося, в Україні перехід на страхову медицину почнеться в 2017 році і продовжиться до 2020 року. Трансформація стартує із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров'я.

Раніше Мінохоронздоров'я ініціювало створення Національної служби здоров'я - єдиного національного замовника медичних послуг. Зокрема, служба розпоряджатиметься державними коштами, призначеними для покриття витрат на страхування усіх громадян України у рамках державного гарантованого пакета медичної допомоги. Згідно з ініціативами Мінохоронздоров'я, фінансування системи здійснюватиметься за рахунок із загального податку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА