11:47 27.10.2016

Спроби НБУ звинуватити фінкомітет ВР у гальмуванні реформи є грубою маніпуляцією - голова комітету

3 хв читати
Спроби НБУ звинуватити фінкомітет ВР у гальмуванні реформи є грубою маніпуляцією - голова комітету

Спроби керівників Національного банку України (НБУ) звинуватити комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності в гальмуванні реформи є грубою маніпуляцією, вважає голова фінкомітету парламенту Сергій Рибалка.

"Заява Нацбанку щодо зміни керівника та склад профільного комітету Верховної Ради є безпідставною. Автори заяви підтвердили повне нерозуміння ролі Верховної Ради в парламентсько-президентській республіці... Спроби керівників НБУ звинуватити профільний комітет у гальмуванні реформи фінансового сектора є грубою маніпуляцією", - цитує С.Рибалку його прес-служба в четвер.

Як повідомлялося, фінкомітет Ради підтримав рішення звернутися до президента України з пропозицією внести подання про звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої в зв'язку з втратою нею бездоганної ділової репутації.

Незадовго до цього фінкомітет звернувся до генерального прокурора і голови Національного антикорупційного бюро для залучення В.Гонтаревої до кримінальної відповідальності за ігнорування засідань комітету.

Після цього НБУ у відкритому листі до спікера парламенту попросив замінити главу фінкомітету Ради у зв'язку з непрофесіоналізмом, політичною заангажованістю, нездатністю забезпечити ефективну роботу комітету, підривом довіри до центробанку, створенням перешкод для оздоровлення та розвитку фінансового сектора країни.

У повідомленні прес-служби С.Рибалки зазначено, що пропозицію з обмеження незалежності Нацбанку вже підтримали майже дві сотні депутатів.

"У НБУ почали плутати незалежність із вседозволеністю і безкарністю.

Навіть іноземні радники публічно звертають увагу на закритість роботи Нацбанку України, відсутність належної взаємодії з урядом, парламентом і експертним середовищем", - пояснив він.

При цьому політик наголосив, що протягом двох років фінкомітет послідовно намагався налагодити конструктивну співпрацю з НБУ.

"Ми так і не побачили бажання з боку керівника НБУ співпрацювати з профільним комітетом Верховної Ради... Ми послідовно аналізуємо і вказуємо на помилки влади, зокрема Нацбанку. Але ми не тільки критикуємо, а постійно пропонуємо власні напрацювання", - зазначив С.Рибалка.

"Ми можемо навести безліч прикладів. Починаючи від відсутності в Нацбанку бажання навіть обговорювати проблему валютних позичальників, завершуючи небажанням чути пропозиції щодо корекції монетарної політики", - підкреслив політик.

Він нагадав, що, незважаючи на президентське доручення про створення міжвідомчої робочої групи щодо постраждалих вкладників банку "Михайлівський", вона досі не почала працювати.

При цьому за даними С.Рибалки, прем'єр-міністр і перший віце-прем'єр систематично знаходять час для проведення робочих нарад із членами фінкомітету.

"Рішення Комітету щодо звернення до президента України з проханням внести подання про відставку глави НБУ визрівало два роки і є логічним результатом нашого дворічного аналізу діяльності Нацбанку.

Це, можна сказати, крик душі членів комітету з різних фракцій ", - вважає С.Рибалка.

Як повідомлялося, критика дій НБУ лунає і поза парламентом, зокрема, екс-директор генерального економічного департаменту Нацбанку Ігор Шумило в жовтні заявив, що дії НБУ на валютному ринку деструктивні і дають привід для підозр у корупції.

У середу заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу повідомив, що президент України виступив на захист призначеної ним глави НБУ.

За його словами, критика В.Гонтаревої є дестабілізуючою комунікаційною кампанією з публікацією замовних матеріалів. Утім, він не став називати замовників таких матеріалів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА