14:19 01.11.2016

Єврокомісія планує змінити оподаткування великих корпорацій

2 хв читати
Єврокомісія планує змінити оподаткування великих корпорацій

Європейська комісія склала пропозицію щодо зміни порядку оподаткування великих компаній, що діють на території країн Євросоюзу, пише MarketWatch.

Ця ініціатива має назву "єдина консолідована база для корпоративного податку" (common consolidated corporate-tax base, CCCTB) і передбачає, що корпорації будуть платити податки в різних країнах ЄС залежно від обсягу їхніх активів, персоналу і виручки в цих країнах.

Очікується, що це допоможе уникнути ситуації, коли компанії платять податки в країні з найменшою податковою ставкою. При цьому уряди деяких країн навмисно пропонують більш вигідні податкові режими з метою залучити великий бізнес.

Так, у серпні ЄК зобов'язала Apple Inc. доперерахувати Ірландії податки на суму близько EUR13 млрд. З огляду на корпоративну структуру Apple податкові послаблення в Ірландії допомогли компанії уникнути податку практично на весь обсяг прибутку, що генерується в межах єдиного ринку ЄС. Незаконність такого підходу ЄК пояснює тим, що він забезпечував Apple значну перевагу перед іншими компаніями.

Щоб пропозиція стала законом, її мають схвалити всі 28 країн ЄС. Передбачається, що в разі схвалення закон набуде чинності у два етапи. Європейська рада має намір почати обговорення пропозиції в 2017 році.

На першому етапі компанії річний виторг яких в ЄС перевищує EUR750 млн, розрахують свій оподатковуваний прибуток за єдиними для всіх країн ЄС правилам. При цьому уряди різних країн матимуть змогу самостійно встановлювати ставку корпоративного податку. Після цього, на другій стадії, компанії будуть сплачувати податки в країнах ЄС відповідно до трьох критеріїв: обсяг активів, кількість співробітників і виручка.

"Для інтернет-компаній, у яких не так багато матеріальних активів, нова схема загрожує значними змінами", - зазначив фахівець з податків в юридичній фірмі Gibson, Dunn&Crutcher LLP Ніколас Александер.

Серед них може опинитися інтернет-аукціон Ebay, який в минулому році заплатив у Великій Британії лише 1,1 млн фунтів ($1,3 млн) податку, хоча його виручка в країні становила $1,4 млрд. Британський ринок для нього є найбільшим після американського.

Тим часом великий німецький виробник автозапчастин ZF Friedrichshafen AG, навпаки, очікує зниження податкових виплат після того, як закон цілком набуде чинності. За словами директора компанії з податків Вернера Штуффера, частка податків, які компанія платить у Німеччині, знизиться, тоді як у Східній Європі показник зросте. Ставка податку на корпоративний прибуток у Німеччині становить 29,72% проти 19% в Польщі, Угорщині та Чехії й 22% у Словаччині, за даними KPMG.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА