16:51 16.11.2016

ЄК пропонує створити систему ETIAS для контролю за пасажирами, що в'їжджають до Європи

3 хв читати
ЄК пропонує створити систему ETIAS для контролю за пасажирами, що в'їжджають до Європи

Єврокомісія (ЄК) запропонувала створити автоматичну систему авторизації та інформації (ETIAS) для поліпшення контролю за пасажирами, що здійснюють поїздки до країн Шенгенського простору, заявив перший заступник голови ЄК Франс Тиммерманс.

"Йдеться про наші зовнішні кордони та внутрішню безпекуи, про те, щоб мати впевненість, що ми ефективно відрізняємо наших гостей з законними візами від незаконної імміграції. Щоб це зробити, ми закриємо прогалини в нашій інформаційній системі щоб заздалегідь знати, хто має намір приїхати через наші кордони: морські, наземні або повітряні", - сказав Ф. Тиммерманс, представляючи на прес-конференції в середу в Брюсселі пропозицію Єврокомісії.

За його словами, система ETIAS, що об'єднає всі інформаційні системи ЄС, допоможе визначати, хто планує приїхати до Європу, ще до того, як він прибув.

У свою чергу, член Єврокомісії з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос заявив, що це підсумок великої і складної роботи, виконаної за порівняно короткий час - два місяці. "Дійсно, це розумна відповідь на виклик дуже складної ситуації, яка витікає з того, що нещодавно відбулося в Європі. Пропозиція надасть змогу поєднати, доповнити управління сучасними кордонами", - пояснив єврокомісар, додавши, що проект є частиною зобов'язань Єврокомісії нинішнього складу.

"Європа є і залишиться відкритим континентом. Вона скоро матиму одну з найефективніших систем, що дозволяють краще керувати нашими кордонами. Кожен рік ми приймаємо понад 30 млн мандрівників, які не потребують візи, і ми хочемо зберегти і навіть розширити таку можливість. Наші відносини з нашими партнерами, звільненими від віз, чи перетинають вони Дунай, чи Атлантику, дуже важливі. Але в період збільшення міграційних потоків і у разі загрози тероризму, наша відкритість не може здійснюватися за рахунок нашої безпеки", - сказав Д. Аврамопулос.

Представники Єврокомісії пояснили, що авторизація, забезпечувана системою ETIAS, не є видачею віз, а спрямована на спрощення необхідних дій для іноземних пасажирів у зв'язку з подорожами до Європи.

Вихідці з країн, що мають безвізовий режим з ЄС, продовжуватимуть подорожувати без віз, але мають пройти авторизацію - отримати дозвіл на поїздку, перш ніж в'їжджати до Шенгенського простору. Це допоможе ідентифікувати осіб, здатних створити ризик незаконної імміграції до ЄС або загрозу безпеці ще до того, як вони прибудуть на зовнішні кордони ЄС, а також значно зміцнити ці межі.

Система ETIAS заповнить прогалини в інформації стосовно пасажирів, звільнених від віз, шляхом збору і об'єднання даних, які можуть бути необхідними для влади держав-членів до того, як ці особи прибудуть на шенгенську кордон. Пасажири будуть заздалегідь точно знати, чи можуть вони в'їжджати до Шенгенського простору.

"Щоб вирішити, погодитися чи ні на прохання про дозвіл на подорож до ЄС, автоматична система проведе попередню перевірку за суворої поваги основоположних прав і захист персональних даних", - зазначається в прес-релізі Єврокомісії.

Згідно з повідомленням, навіть якщо остаточне рішення дозволити або відмовити у в'їзді залишається за національними прикордонними службами, що здійснюють контроль за зовнішніми кордонами за шенгенським кодексом, попередня перевірка полегшить всім пасажирам процедуру проходження кордону і надасть можливість скоординувати і гармонізувати ідентифікацію вихідців з третіх країн, звільнених від віз.

ETIAS управлятиметься європейським корпусом прикордонників і берегової охорони в тісній взаємодії з владою держав-членів та Європолом.

Основні функції ETIAS такі: перевіряти інформацію, яку повідомляють про себе вихідці з третіх країн, звільнені від віз (персональні дані, квиток, координати та ін); автоматично обробляти всі заявки, що надійшли через сайт або мобільний додаток, взаємодіючи при цьому з іншими інформаційними системами ЄС; видавати дозволи на подорож.

Єврокомісія обіцяє "просту, швидку і недорогу процедуру". Передбачається, що в більшості випадків відповідь надходитиме через кілька хвилин. Дозвіл видаватимуть на 5 років і для багаторазових поїздок. При цьому кожен пасажир старше 18 років має заплатити за процедуру 5 євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА