18:55 16.11.2016

Порошенко підписав закон про повернення коштів ошуканим вкладникам через ФГВФО, посилення відповідальності банків

3 хв читати
Порошенко підписав закон про повернення коштів ошуканим вкладникам через ФГВФО, посилення відповідальності банків

Президент України Петро Порошенко підписав закон про відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг.

Як повідомляє в середу ввечері прес-служба глави Української держави, П.Порошенко підписав цей закон під час зустрічі з представниками ошуканих вкладників банку "Михайлівський".

Президент нагадав, що спільними зусиллями уряду, Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб, НБУ, представників президентської Адміністрації та за участю ошуканих вкладників був розроблений законопроект, спрямований на вирішення питання ошуканих громадян.

"Був розроблений законодавчий механізм, який з одного боку дає зелене світло на компенсацію грошей через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а з іншого боку - червоне світло шахраям, більше того - навіть посилити відповідальність не тільки власників і менеджменту банків, які приєдналися до організації злочинної схеми, а також фінансових інститутів, які брали участь у цих схемах", - зазначив П. Порошенко.

Глава держави подякував вкладникам за зусилля із знаходження загальних вирішення цього питання: "Це означає, що і влада, і люди навчилися чути одне одного і вирішувати загальні проблеми. Цей закон є тим компромісом, який дає можливість великій кількості громадян отримати свої гроші", - сказав він.

П. Порошенко подякував депутатам парламенту, які підтримали і проголосували за цей закон. "Спасибі вкладникам, які вчора прийшли під Верховну Раду зі своїми договорами", - зазначив глава держави, додавши, що вони відрізнялися від людей, які за гроші протестували, прикидаючись вкладниками "Михайлівського", однак не могли назвати жодної конкретної інформації про свої вклади і не знали навіть, де розміщений банк.

Президент підкреслив, що зараз цим законом відповідальність таких фінансових установ та їх керівників значно збільшена і через 20 днів після набуття законом чинності, після перевірки документів, згідно із законом, Фонд гарантування вкладів може почати виплати коштів ошуканим вкладникам.

"Представник ошуканих вкладників подякував президенту, що в такий складний для країни час була знайдена можливість вирішити питання людей", - йдеться в інформації.

Як повідомлялося, 11 листопада президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вкладників банку "Михайлівський" заявив, що вніс до ВР як невідкладний цей законопроект.

Згідно із законопроектом, під час виконання функцій повіреного, агента або посередника із залучення коштів банк зобов'язаний попередньо ознайомлювати клієнтів у письмовій формі про непоширення на такі кошти гарантій з відшкодування коштів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

У пояснювальній записці до законопроекту висловлюється думка, що така система дасть змогу уникнути зловживання довірою вкладників із використанням банків. Зокрема, йдеться про схему, коли в приміщеннях банку фізичним особам пропонують укладати угоди позики з небанківськими фінустановами через повіреного, яким виступає банк. При цьому відкривається банківський рахунок, з якого потім кошти перераховуються на рахунки небанківських установ.

За даними ФГВФО, з використанням такої схеми були ошукані за посередництва банку "Михайлівський" 14 тис. фізичних осіб на суму понад 1,5 млрд грн. При цьому вік понад 45% фізичних осіб, які постраждали від схеми, - старше 55 років.

Законопроектом також передбачається, що до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізичної особи як позика або вклад до небанківської фінустанови через банк, що виступив повіреним і на день набуття чинності цим законопроектом віднесений до категорії неплатоспроможних, якщо банк не поінформував цю фізичну особу під розпис про непоширення на її кошти гарантій, передбачених законом про систему гарантування вкладів. У такому разі фізична особа прирівнюється до вкладника й отримує право на відшкодування коштів. Законопроектом передбачено доручення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ретельно вивчити документи щодо кожної фізособи, яку прирівняно до вкладника, і не пізніше за 20 робочих днів із дня набуття чинності законом розпочати виплату відшкодування коштів.

15 листопада Верховна Рада затвердила запропонований президентом України законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА