18:12 17.11.2016

На Банковій заявляють, що оприлюднена "пранкерами" версія їх розмови з Порошенком змонтована й вказують на причетність МЗС Киргизстану

3 хв читати
На Банковій заявляють, що оприлюднена "пранкерами" версія їх розмови з Порошенком змонтована й вказують на причетність МЗС Киргизстану

До організації телефонної розмови так званих "пранкерів", які під виглядом президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва спілкувалися з президентом України Петром Порошенком, причетні співробітники Міністерства закордонних справ Республіки Киргизстан, повідомив прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко.

"Є ще один нюанс. Як спецслужби іншої держави змогли це організувати? Розслідування показало, що, на жаль, не обійшлося без участі працівників зовнішньополітичного відомства Киргизстану", - написав С.Цеголко на своїй сторінці у Facebook у четвер.

За його словами, саме киргизькі дипломати сприяли організації цієї розмови, надавши контактні телефони АП Киргизстану. "А потім, коли все відбулося, кілька днів не відповідали на дзвінки з України", - сказав прес-секретар президента України.

Крім того, він наголосив, що викладена в Інтернет телефонна розмова змонтована, з неї вилучено висловлювання президента України про російську агресію, реальну ситуацію на Донбасі, а також обвинувачення на адресу президента РФ Володимира Путіна про невиконання взятих на себе зобов'язань.

"Я тепер розумію, чому так звані пранкери так довго чекали. Вони монтували розмову і ще довше її затверджували у своїх керівників із російської ФСБ та в Кремлі", - написав С.Цеголко.

За його словами, президент України останнім часом телефонував багатьом іноземним лідерам, щоб отримати підтримку в ООН проекту резолюції, яка завдає серйозного удару Росії. "Адже 15 листопада третій комітет ГА ООН визнав РФ країною-агресором, а Крим і Севастополь - тимчасово окупованими територіями", - нагадав прес-секретар глави держави.

Він також оприлюднив розшифровку вирізаних висловлювань П.Порошенка з цієї телефонної розмови.

У четвер у мережі з'явився запис телефонної розмови "пранкера", який видав себе за президента Киргизстану, з П.Порошенком. Під час переговорів йшлося про співпрацю у рамках ООН і СНД, ситуацію на Донбасі та в Криму, поведінку Росії і президента РФ.

Як повідомлялося, в середу, 2 листопада, на офіційному сайті президента України з'явилося повідомлення про телефонну розмову з президентом А.Атамбаєвим. У повідомленні зазначалося, що сторони "обговорили актуальні питання порядку денного українсько-киргизьких відносин".

Проте ввечері в апараті президента Киргизії спростували це повідомлення. "Ця інформація недостовірна", - заявив "Інтерфаксу" завідувач відділу зовнішньої політики, заступник керівника апарату президента Киргизстану Сапар Ісаков. Він вважає, що, "можливо, українського лідера хтось розіграв".

Представник МЗС України Мар'яна Беца 3 листопада заявила в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна": "У президента України була запланована черга телефонних розмов із метою просування в ООН проекту резолюції щодо порушення прав людини в Криму, зокрема розмова з президентом Республіки Киргизстан. Інформацію щодо спланованої провокації нині перевіряє українська та киргизька сторони".

"Ми з'ясовуємо всі обставини, зокрема технічні. Вже зараз очевидно, що такі дії мали на меті перешкодити просуванню Україною в ООН важливої ініціативи щодо Криму", - сказала вона.

Того самого дня в прес-службі МЗС Киргизстану повідомили "Інтерфаксу", що відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ країни Ерлана Абдилдаєва з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. Сторони обговорили інформацію, що виявилася недостовірною, про телефонну розмову глав двох держав 2 листопада, що начебто відбулася. "За підсумками розмови сторони домовилися продовжити роботу щодо з'ясування всіх обставин події, таким чином, питання було врегульовано", - наголосили в прес-службі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА