16:43 21.11.2016

Платинум Банк заперечує купівлю банку "Михайлівський"

3 хв читати
Платинум Банк заперечує купівлю банку "Михайлівський"

Платинум Банк (Київ) заперечує інформацію про те, що він брав участь в операції з купівлі банку "Михайлівський" напередодні його визнання неплатоспроможним, повідомляється в заяві банку в понеділок.

"У відповідь на поширення інформації, що не відповідає дійсності, офіційно заявляємо, що за останній рік злиттів, поглинань чи купівлі активів з іншими учасниками банківського ринку в Платинум Банку не здійснювалося", - наголошується в коментарі.

Раніше власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" Віктор Поліщук в ефірі "Шустер Live" заявив, що він продав банк "Михайлівський" Платинум Банку "в особі його власника Бориса Кауфмана" за 200 млн грн.

"Ці гроші були використані для погашень моїх кредитів у банку "Михайлівський". Банк "Михайлівський" 19 травня я передав абсолютно "чистим" з головою і всією командою Платинум Банку. 19 травня Ігор Дорошенко (голова правління банку "Михайлівський" - ІФ) став головою правління Платинум Банку", - заявив В. Поліщук.

Як повідомлялося, НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв йому статус проблемного у зв'язку з ризиковою діяльністю.

Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросла з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Крім цього, 19 травня В. Поліщук заявив про продаж своєї контролюючої 92,501% частки в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримала понад 10%.

Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте наразі бенефіціаром банку в ньому знову числиться В. Поліщук.

Нацбанк зміни власника не визнав, зазначивши, що не погоджував цієї угоди і не отримував від нових акціонерів документів на спільне придбання значної участі.

Голова правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко 19 травняпішов зі своєї посади. В. о. з 20 травня призначений його заступник Денис Панфілов.

Згідно з повідомленням Платинум Банку, І. Дорошенко призначений головним виконавчим директором холдингу PT Platinum Public Ltd. (Кіпр), якому належить 100% акцій фінустанови.

Суд 13 серпня заарештував І. Дорошенка на два місяці та призначив заставу в 137,8 млн грн. Раніше прокуратура Києва повідомила йому про підозру за фактом розкрадання 870 млн грн банківських коштів та доведення банку до неплатоспроможності. І. Дорошенку інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 218-1 (доведення банку до неплатоспроможності) Кримінального кодексу України.

На початку листопада суд знову залишив І. Дорошенка під вартою до 6 грудня з можливістю внесення застави.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 14 листопада написав на своїй сторінці у Facebook, що Шевченківський районний суд Києва у справі про розкрадання коштів банку "Михайлівський" наклав арешт на МФК "Гулівер", що належить В. Поліщуку.

Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) визнав бізнесмена Бориса Кауфмана власником значної участі в Платинум Банку на підставі його суттєвого впливу на управління та діяльність банку. Пакет документів на придбання значної участі, поданий Б. Кауфманом в НБУ, наразі ще доопрацьовується.

Платинум Банк (раніше - Міжнародний іпотечний банк) створений у 2005 році.

Григорій Гуртовий, Д. Зінков, американці Девід Холперт (David Hаlpert) і Борис Голдстайн (Boris Goldstein), англієць Пол Гілхем (Paul Gillham), серби Маджид Душан Пажич (Madjid Dusan Paji'c), Марко Мичанович (Marko Mi'canovi'c) і Міліка Костіс (Milica Kostic), кіпріоти Хрисостомос Софоклеус (Chrysostomos Sofokleous) і Марінос Л. Каридас (Marinos L. Karydas), а також Пол Мусел (Paul Mousel) з Люксембургу є кінцевими власниками PT Platinum Public, яка, в свою чергу, є єдиним безпосереднім акціонером Платинум Банку. Кожному з них опосередковано через офшори належить від 7,91% до 9,9% акцій банку.

За інформацією НБУ, Г. Гуртовий також є власником значної участі у банку незалежно від формального володіння.

За даними НБУ, на 1 липня 2016 року банк посідав 23-е місце за розміром активів (7,486 млрд грн) серед 108 банків країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА