15:42 23.11.2016

Український дипломат Моцик долучився до роботи політичної підгрупи ТКГ

2 хв читати
Український дипломат Моцик долучився до роботи політичної підгрупи ТКГ

Український дипломат, колишній посол України в Туреччині, Польщі та США Олександр Моцик приєднався до роботи політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

"До роботи політичної підгрупи приєднався надзвичайний і повноважний посол України Олександр Моцик", - сказала Д. Оліфер у коментарі агентству в середу вдень.

Вона також зазначила, що дипломат наразі в Мінську, де відбувається засідання Тристоронньої контактної групи.

Як відомо, у рамках Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі функціонують чотири підгрупи – з гуманітарних, політичних, економічних питань, а також з питань безпеки.

Олександр Федорович Моцик (укр. Олександр Федорович Моцик), народ. 3 травня 1955р в с. Городець Володимирецького р-ну Рівненської області – кар'єрний дипломат, має дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла. У різний час був послом України в низці держав, обіймав посади заступника міністра закордонних справ, а також уповноваженого України у Міжнародному суді ООН (з 2004 р.).

За освітою – юрист-міжнародник та референт-перекладач англійської мови. Дипломатичну кар'єру почав у 1981. У період з 1997 до 2001 р. – посол України в Турецькій Республіці. 2003-2004рр - заступник міністра закордонних справ України. 2004-2005рр - перший заступник голови МЗС з питань євроінтеграції. 2006-2010рр - посол України в Республіці Польща. З червня 2010 року до квітня 2015 року був послом України в США.

О.Моцик брав участь у врегулюванні конфлікту навколо острова Тузла - кризового моменту в українсько-російських відносинах, спричиненого будівництвом Росією дамби в Керченській протоці від Таманського півострова до острова Тузла в кінці 2003р.

Дипломат також брав участь у врегулюванні українсько-румунського спору навколо о. Зміїного (Чорне море). Острів розташований в Чорному морі в 35 км на схід від узбережжя в територіальних водах України, він входить до складу Кілійського району Одеської області. Його площа 0,17 км2. Головною проблемою в делімітації шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі є юридичний статус острова Зміїний.

Питання про статус острова Зміїний постало 2001 р. Тоді українська компанія "Чорноморнафтогаз" виявила на шельфі поклади нафти і газу за 40 км від острова. Статус самого острова визначає і порядок розмежування територіальної зони навколо нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА