18:19 24.11.2016

Товарообіг між Україною та Євросоюзом від початку року зріс на 5%

3 хв читати
Товарообіг між Україною та Євросоюзом від початку року зріс на 5%

Європейський Союз нині впевнено лідирує серед торгових партнерів України і завдяки імплементації Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) товарообіг між країнами за підсумками 10 місяців 2016р показав 5-відсоткове зростання, зазначає президент України Петро Порошенко.

"Ми констатували відчутний прогрес в імплементації Угоди про зону вільної торгівлі. Можу підкреслити, що за перші 10 місяців ЗВТ товарообіг між Україною і Європейським Союзом зріс на 5%, а обсяг нашої торгівлі з ЄС впевнено вийшов на перше місце і на сьогодні вони сягають вже 41% ", - сказав П.Порошенко журналістам за підсумками переговорів в Брюсселі в четвер.

За словами президента України, керівництво ЄС висловило готовність сприяти успішній імплементації угоди про ЗВТ та розглянути можливість швидкого введення автономних преференцій для українських товарів на ринки Євросоюзу.

Як повідомлялося, в рамках Угоди про асоціацію Україна може без мит постачати в ЄС 36 товарних позицій в рамках затверджених обсягів тарифних квот.

Квоти на постачання для яловичини становлять 12 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. тонн, сухого молока - 1,5 тис. тонн, вершкового масла - 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів - 1,5 тис . тонн, яєць - 3 тис. тонн, свинини - 40 тис. тонн. Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, із пшениці становили 950 тис. тонн, ячменю - 250 тис. тонн, кукурудзи - 400 тис. тонн, із цукру - 20 тис. тонн, меду - 5 тис. тонн, обробленим томатів - 10 тис. тонн, виноградному і яблучного соку - 10 тис. тонн, вівса - 4 тис. тонн, часнику - 500 тонн.

30 вересня 2016 р комісар Європейського Союзу з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем повідомила, що Європейська комісія схвалила збільшення квот на мед, ячмінь, пшеницю, овес, крупи, томати, виноградний сік з України. "Я маю гарну новину. Єврокомісія схвалила надання додаткового доступу українському бізнесу до наявних в аграрній і промисловій сфері", - сказала вона на спільному брифінгу з віце-прем'єр-міністром України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе в Києві.

За словами Мальмстрем, для набуття чинності цього рішення воно має бути затверджене Радою ЄС і Європарламентом. Єврокомісія, зокрема, збільшила квоту на крупи і оброблене зерно на 7,8 тис. тонн, овес - 4 тис. тонн, кукурудзу - 650 тис. тонн, мед - 3 тис. тонн, пшеницю - 100 тис. тонн, виноградний сік - 500 тонн, перероблені томати - 5 тис. тонн, ячмінь - 350 тис. тонн.

Відповідно до прес-релізу Міністерства аграрної політики та продовольства України, наразі частка ЄС в загальній структурі зовнішньоторговельного обігу сільськогосподарської продукції становить 33,9%. "Не всі наші очікування - і міністерства, і наших виробників, - сьогодні відображені в пропонованому збільшенні, але воно дає можливість наростити обсяги торгівлі в рамках квот з ЄС додатково майже на $200 млн", - наведено в повідомленні слова міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торгпред України Наталія Микольська на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомила, що ця законодавча пропозиція Єврокомісії має бути схвалена Європейським Парламентом та Радою Європейського Союзу. Додаткові торгові преференції будуть діяти протягом трьох років.

Крім цього, додаткові торгові преференції також передбачають повну лібералізацію доступу в ЄС для низки промислових товарів, зокрема виробів з алюмінію, мінеральних добрив, взуття, електронної продукції.

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Гьюг Мінгареллі в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" 17 листопада повідомив, що Європейська комісія розробила пропозицію щодо надання додаткових торгових преференцій за цілою низкою сільськогосподарських і промислових товарів. "Таким чином, Європейський Союз прагне розширити доступ до європейського ринку продукції з України", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА