18:48 25.11.2016

Порошенко підписав закон про реструктуризацію боргів ТКЕ і водоканалів

2 хв читати

Президент України Петро Порошенко підписав закон про №5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" шляхом проведення взаєморозрахунків і реструктуризації, ухвалений Верховною Радою 3 листопада 2016 року.

Документ передбачає створення реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості. З моменту включення підприємства до такого реєстру буде знято арешт із його рахунків.

Реалізація закону посприяє поліпшенню фінансового становища підприємств теплоенергетики та підприємств водопостачання і водовідведення та запобіганню їх банкрутству.

Раніше заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк зазначав, що в документі прописується процедура поетапного зниження рівня кредиторської заборгованості за спожиті такими підприємствами енергоресурси, зокрема, відшкодування з держбюджету заборгованості з різниці в тарифах для населення і бюджетних організацій, реструктуризація кредиторської заборгованості шляхом укладення договору про розстрочку боргу терміном на 60 місяців із залученням гарантій місцевих бюджетів.

У разі дотримання вимог процедури реструктуризації та повної виплати боргу законопроект передбачає списання раніше нарахованих пені та штрафних санкцій.

Законопроект погоджено з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Згідно з пояснювальною запискою, кредиторська заборгованість теплопостачальних і теплогенерувальних організацій за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення й постачання гарячої води, станом на 1 липня 2016 становила 18,7 млрд грн.

За даними НАК "Нафтогаз України", пеня, штрафні та фінансові санкції, нараховані за позовом постачальника природного газу за несвоєчасні розрахунки теплопостачальними організаціями за спожитий газ, на 1 січня 2016 року становили 2,6 млрд грн і протягом першого півріччя зросли в 1,7 раза - до 4,5 млрд грн.

"При цьому підприємства теплоенергетики не мають фактичного джерела відшкодування таких санкцій, оскільки ці витрати не можуть розглядатись у складі встановлених національним регулятором тарифів, з іншого боку, перекладання таких санкцій на споживача законодавчо не врегульовано", - йдеться в пояснювальній записці.

У зв'язку з цим законопроект передбачає врегулювання заборгованості у два етапи. Перший передбачає централізовані взаєморозрахунки в 2016-му і наступні роки за рахунок субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості різниці в тарифах. Другий - реструктуризація кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики за газ, спожитий до 1 липня 2016 року, шляхом укладення договорів на п'ять років. Нараховані штрафи і пеня списуватимуться у разі виконання процедури реструктуризації боргу за спожитий газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА