16:38 29.11.2016

Арешт обвинуваченого в Росії в шпигунстві українця Сущенка оскаржено

3 хв читати
Арешт обвинуваченого в Росії в шпигунстві українця Сущенка оскаржено

Захист українського журналіста Романа Сущенка, якого обвинувачують у Росії в шпигунстві, оскаржив продовження йому арешту до кінця січня і має намір звернутися до Страсбурзького суду, повідомив "Інтерфаксу" у вівторок адвокат обвинуваченого Марк Фейгін.

"Я подав апеляційну скаргу на постанову Лефортовського суду щодо продовження арешту моєму підзахисному, в якій я прошу обрати йому більш м'який запобіжний захід - домашній арешт", - сказав М.Фейгін.

За його словами, суд першої інстанції під час розгляду клопотання слідства щодо продовження арешту Р.Сущенка необґрунтовано проігнорував документи з посольства України, відповідно до яких фігурант може перебувати під домашнім арештом у будинку прийомів посольства в Москві.

"Усі необхідні папери є в матеріалах справи, але суд навіть не став їх розглядати", - сказав адвокат.

М.Фейгін додав, що має намір звернутися до Європейського суду з прав людини у зв'язку з кримінальним переслідуванням Р.Сущенка та його взяттям під варту.

"Спочатку мені треба вирішити деякі процесуальні питання, пов'язані з тим, що оскаржувана постанова про арешт мого підзахисного та рішення апеляційної інстанції, як і всі матеріали справи, перебувають під грифом "таємно", що, мабуть, унеможливлює їх залучення до скарги до Європейського суду", - пояснив захисник.

Лефортовський суд Москви 28 листопада санкціонував продовження арешту Р.Сущенка ще на два місяці, тобто до 30 січня 2017 року.

3 жовтня ФСБ Росії повідомила, що в Москві "під час проведення шпигунської акції затримано кадрового співробітника Головного управління розвідки Міноборони України полковника Романа Сущенка". ФСБ Росії порушила кримінальну справу за ст. 276 КК РФ (шпигунство), триває слідство.

Лефортовський суд Москви заарештував Р.Сущенка на два місяці. Захист уже подав скаргу на його арешт.

7 жовтня стало відомо, що російське слідство пред'явило Р.Сущенку обвинувачення в шпигунстві. За словами адвоката Марка Фейгіна, його підзахисний категорично заперечує свою провину.

Адвокат уточнив, що Р.Сущенку пред'явлено обвинувачення в кількох епізодах шпигунства. "Там кілька епізодів, загалом десь на півтори сторінки. На мою думку, вони непереконливі", - сказав захисник.

М.Фейгін зазначив, що український журналіст Р.Сущенко, який уже протягом шести років проживає на території Франції, неодноразово відвідував Росію, і під час затримання він був тут з особистих мотивів. У Росії в нього живуть родичі.

Р.Сущенка нині тримають у СІЗО "Лефортово", де його 10 жовтня відвідав український консул.

У Києві затримання Р.Сущенка назвали провокацією, а обвинувачення в шпигунстві - надуманими. 22 листопада глава СБУ Василь Грицак повідомив на брифінгу, що Р.Сущенка внесено до списків "на обмін заручниками".

28 листопада Лефортовський суд Москви продовжив арешт до кінця січня Р.Сущенку. "Клопотання слідчого задовольнити, продовжити запобіжний захід у вигляді взяття під варту стосовно обвинувачуваного Сущенка до 30 січня 2017 року", - оголосила рішення суддя Ганна Журман. Справу слухали в закритому режимі за клопотанням прокурора, яка визнала, що оголошення матеріалів справи може спричинити розголошення державної таємниці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА