17:14 29.11.2016

Комп'ютеризація для впровадження системи електронного здоров'я e-health не потребує значних інвестицій

2 хв читати
Комп'ютеризація для впровадження системи електронного здоров'я e-health не потребує значних інвестицій

Комп'ютеризація закладів охорони здоров'я для запровадження системи електронного здоров'я (e-health) не потребує значних інвестицій, вважає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Місцева влада не повинна дублювати функції держави, розробляти реєстри тощо. Вона має зробити все для того, щоб в ці реєстри лікар міг внести прізвище пацієнта. Тобто, потрібно забезпечити лікаря ноутбуком або планшетом. Це не такі великі кошти. У містах така можливість точно є", - цитує П.Ковтонюка прес-служба відомства.

За його словами, МОЗ пропонує місцевій владі в 2017 році передбачити інвестиції для комп'ютеризації лікарів першої ланки.

П.Ковтонюк впевнений, що у впровадженні e-health Україна може враховувати досвід інших країн, що почали це робити 10-15 років тому на технологіях того часу.

"Наша кінцева мета: всі відносини в охороні здоров'я мають відбуватися без паперів. Це в рази спростить лікарям звітності, скоротить кількість заповнення паперів. Адже зараз вони заповнюють вручну десятки форм. У майбутньому в комп'ютер потрібно буде вводити тільки дані про конкретного пацієнта, всі форми звітності генеруватимуться автоматично. Лікар приділятиме більше уваги пацієнтам, для останніх буде багато додаткових сервісів. Через Інтернет можна буде обрати лікаря, переглянути свою медичну картку, аналізи. На приватному ринку така практика вже є, а ми зробимо це доступним для кожного на рівні держави", - сказав заступник міністра.

Як повідомив П.Ковтонюк, МОЗ синхронізувало громадську ініціативу щодо створення e-health з планом запропонованих відомством реформ.

"Реформа первинної ланки починається з того, що пацієнти обиратимуть лікаря, лікар формуватиме реєстр пацієнтів. Це буде перший електронний продукт, який очікуємо. Друге - медична картка. Третє (паралельно з медичною карткою) - реімбурсація, електронний рецепт. Далі - госпітальний сегмент. Тобто, впровадження буде поступовим", - сказав він.

При цьому П.Ковтонюк наголосив, що система e-health дасть змогу зробити прозорими видатки у системі охорони здоров'я.

"Нам буде видно, куди йдуть гроші, яку послугу вони платять, кого лікують. Ми будемо знати, скільки кожна копійка створює здоров'я. На жаль, сьогодні ми виділяємо гроші на лікарні, а хто як кого пролікував - невідомо", - сказав він.

П.Ковтонюк навів приклад електронної звітності, впровадженої в Одесі.

"Там зробили дуже просту річ: почали заповнювати онлайн-перелік ліків, які є в лікарнях. Ефект - фантастичний. Вони просто висвітлили статистику. Це стимулювало повністю змінити поведінку і значно зменшити корупцію", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА