14:17 01.12.2016

Рішення Окружного суду Амстердама щодо "скіфського золота" очікується 14 грудня

2 хв читати
Рішення Окружного суду Амстердама щодо "скіфського золота" очікується 14 грудня

Перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко вважає, що найближчим часом не варто очікувати завершення спору в справі про повернення Україні експонатів кримських музеїв ("скіфське золото"), що зберігаються в музеї Алларда Пірсона (Нідерланди), розгляд цієї справи розглядається в Окружному суді Амстердама.

"14 грудня ми отримаємо рішення Окружного суду Амстердама – ІФ). Незалежно від того, яким воно буде, ми розуміємо, що це лише середина нашого шляху. Спір не буде вирішено в грудні. Звичайно, це знакове рішення, тому що воно покаже справедливість нідерландського суду", - сказала заступник міністра на прес-конференції в Києві в четвер.

С. Фоменко також зазначила, що Мінкультури України зі свого боку зробила все, щоб повернути ці експонати і тепер все залежить від адвокатів, які представлятимуть інтереси України в Амстердамі. "Ми змінили необхідну кількість регуляторних актів, наказів. Ми опрацювали багато речей щодо перевезень культурних цінностей. Тобто все, що залежало від Мінкультури, ми зробили", - розповіла вона.

Заступник міністра наголосила, що сподівається на справедливий розгляд судом справи стосовно "скіфського золота".

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташованих у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ заявили, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч в рамках судового процесу, за яким музеї Криму, перейшли під "юрисдикцію" РФ, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Судовий розгляд позову України до Музея Алларда Пірсона почався 5 жовтня 2016 року в Окружному суді Амстердама. Захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: на Харківському напрямку противник активних дій не проводив

Генштаб ЗСУ: За добу відбулося 110 бойових зіткнень, втрати ворога сягнули близько 1210 осіб, знищено морський тральщик "Ковровець"

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА