14:42 02.12.2016

Шуляк: Озброєний підрозділ "Омега" був задіяний після загибелі п'яти правоохоронців 18 лютого на Майдані

3 хв читати
Шуляк: Озброєний підрозділ "Омега" був задіяний після загибелі п'яти правоохоронців 18 лютого на Майдані

Спецпідрозділ Внутрішніх військ (ВВ) МВС України "Омега" було залучено до охорони правопорядку під час протестних акцій на майдані Незалежності в лютому 2014 року після загибелі там п'ятьох співробітників ВВ, заявляє колишній командувач ВВ МВС України Станіслав Шуляк.

"Після 18 лютого, після того, як загинули п'ятеро співробітників Внутрішніх військ від вогнепальних поранень, несумісних з життям, мною було прийнято рішення задіяти підрозділ "Омега" для створення резерву на випадок подальшого застосування вогнепальної зброї з боку протестувальників, щоб це припинити", - сказав С. Шуляк під час допиту, що відбувся в режимі відеоконференції у Святошинському районному суді м. Києва. Сам С. Шуляк перебував у м. Ростов-на-Дону (РФ).

Він зазначив, що в повсякденній службі правоохоронці Внутрішніх військ при собі мають травматичну зброю. С. Шуляк також наголосив, що збройні підрозділи перебували в тилу правоохоронців. "Вони зброю не отримували, вони були постійно зі зброєю, тому що перебували в режимі бойового чергування і на таке чергування вони, цей підрозділ, заступали кожен день", - сказав екс-командувач ВВ МВС.

За словами С. Шуляка, перші вогнепальні поранення, які зокрема призвели до загибелі кількох правоохоронців, бійці ВВ МВС отримали саме 18 лютого 2014 року.

"Якогось окремого розпорядження про видачу вогнепальної зброї особовому складу Внутрішніх військ не було", - наголосив екс-глава Внутрішніх військ.

За його словами, окрім спецпідрозділу "Омега", жоден інший підрозділ Внутрішніх військ бойової зброї не мав. "Спецпідрозділ "Омега" не потребує якогось особливого наказу на видачу вогнепальної зброї, тому що перебуває в режимі бойового чергування щодня зі зброєю", - сказав С. Шуляк.

Крім того, він стверджує, що правоохоронці відступали 20 лютого від майдану Незалежності, оскільки по них стріляли з вогнепальної зброї.

"Відступ 20 лютого було обґрунтовано тим, що протестувальники почали рух вгору вулицею Інститутською з боку вулиці Грушевського після того, як з Майдану були відведені війська, по яких вівся вогонь з вогнепальної зброї", - сказав він.

С. Шуляк наголосив, що вогонь безпосередньо по співробітникам Внутрішніх військ і міліції вранці 20 лютого, за доповідями, вівся з боку консерваторії. "Звідти було кілька пострілів крупним шротом, а також були інші постріли, важко сказати з яких видів зброї, але можу сказати, що це була нарізна зброя", - наголосив він.

Екс-командувач ВВ також розповів, що під час відступу правоохоронців у бік перетину вулиць Ольгинської та Інститутської були помічені постріли з будівель готелю "Україна".

Крім того, С. Шуляк повідомив, що близько 8.00 20 лютого поблизу вул. Заньковецької пости спостереження встановили факт видачі вогнепальної зброї з багажника автомобіля марки "Жигулі", яка за зовнішнім виглядом нагадувала автомати Калашнікова.

За його словами, цю територію контролювали "співробітники Майдану", тому за подіями можна було лише спостерігати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА