12:17 03.12.2016

Нацбанк оприлюднив пропозиції правління Раді НБУ щодо грошово-кредитної політики на 2017-2019 рр.

3 хв читати
Нацбанк оприлюднив пропозиції правління Раді НБУ щодо грошово-кредитної політики на 2017-2019 рр.

Національний банк України (НБУ) оприлюднив пропозиції правління Раді НБУ з розробки Основних положень грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу, які Рада планує затвердити 21 грудня.

Відповідний документ, затверджений рішенням правління НБУ №436-рш від 23 листопада 2016 року, розміщений на офіційному веб-сайті регулятора в п'ятницю ввечері.

Згідно з пропозиціями, НБУ має намір організувати грошово-кредитну політику за принципами інфляційного таргетування, яке є, на думку Нацбанку, найбільш сприятливим режимом для утримання низького рівня зростання споживчих цін.

Згідно з документом, як це і передбачено дорожньою картою НБУ з переходу до інфляційного таргетування, до кінця 2017 року інфляція має знизитися - до 8% + (-) 2%, до кінця 2018 року - 6% + (-) 2%, потім передбачається підтримка інфляції на рівні 5% + (-) 1% в довгостроковій перспективі починаючи з кінця 2019 року.

Досягнення мети щодо інфляції відбудеться, насамперед, шляхом зміни облікової ставки. Крім того, НБУ буде дотримуватися режиму плаваючого обмінного курсу, без досягнення певного рівня або діапазону курсу. У разі необхідності Нацбанк здійснюватиме інтервенції на валютному ринку з метою поповнення міжнародних резервів або для запобігання надмірному коливанню обмінного курсу. НБУ поступово послаблюватиме адміністративні заходи, що обмежують гнучкість обмінного курсу.

При цьому центробанк не використовуватиме інструменти грошово-кредитної політики для розв’язання завдань, які загрожують ціновій стабільності.

За умови достатньої контрольованості інфляційних процесів НБУ буде поступово пом'якшувати грошово-кредитну політику, що сприятиме зниженню вартості кредитних ресурсів і підтримуватиме економічне зростання, а також продовжить послаблення валютних обмежень.

НБУ має намір також сприяти створенню умов для активізації банківського кредитування, передусім, за рахунок ініціатив із зміцнення банківського сектора та підвищення захищеності кредиторів.

Як повідомлялося, Рада НБУ на першій спільній з громадською колегією ради (раніше - громадська рада) засіданні 1 грудня розпочала обговорення основних положень грошово-кредитної політики на 2017 рік і короткострокову перспективу, які планується затвердити 21 грудня.

НБУ на засіданні представив пропозиції правління, засновані на режимі інфляційного таргетування для досягнення цінової стабільності. "Інфляційне таргетування базується на новокейнсіанській моделі економіки, згідно з якою не рекомендується проведення експансіоністської політики для короткострокового стимулювання економічного зростання, оскільки це призведе до зростання інфляційних очікувань з подальшим розбалансуванням економіки", - наголошується в презентації НБУ.

Разом з тим, глава ради Нацбанку Богдан Данилишин днями заявив про необхідність перегляду політики радикальних реформ в Україні й переходу до змішаної економіки, "грошово-промислової" політики, стимулювання державних інвестицій.

Раніше колишній перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін, що входить до складу громадської колегії Ради НБУ, також озвучував думку, що монетарну політику в Україні необхідно переглянути. Зокрема, він пропонував вважати стратегічними завданнями монетарної політики стабільність грошової одиниці зовнішню (курсову) і внутрішню (тобто стабільність внутрішніх цін), а також підтримку економічного зростання і зайнятості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА