12:09 14.12.2016

Суд в Амстердамі ухвалив рішення про повернення в Україну "скіфського золота"

2 хв читати
Суд в Амстердамі ухвалив рішення про повернення в Україну "скіфського золота"

Окружний адміністративний суд Амстердама в середу ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв з колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") повинні бути повернуті в Україну, повідомляє Міністерство культури України.

"Офіційно! Щойно окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив рішення повернути на територію України експонати кримських музеїв з колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі", - йдеться в повідомленні Мінкультури на сторінці у Фейсбук.

За інформацією ЗМІ, рішення суду не означає, що експонати одразу повернуться в Україну. Судді постановили, що золото залишиться в музеї Аллард Пірсон ще протягом трьох місяців (термін апеляції).

Як повідомлялося, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" в музеї Аллард Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розміщений у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російську анексію Криму, яка відбулася після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію.

У Мінкульті РФ 10 вересня 2014 року сторони заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернуті до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України: "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", які знаходяться в музеї Аллард Пірсона в Нідерландах, в Інтерпол наплавлені документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА