17:49 15.12.2016

Голова ЦВК перед допитом у НАБУ: Не маю наміру покидати Україну й доведу свою невинність

3 хв читати
Голова ЦВК перед допитом у НАБУ: Не маю наміру покидати Україну й доведу свою невинність

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський називає "спектаклем", зрежисованим не в Україні, кримінальне провадження стосовно нього з боку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та запевняє в готовності співпрацювати зі слідством.

"Абсолютно зрозуміло, що ніяких доказів вчинення мною кримінальних правопорушень немає і бути не може. Переконаний, якщо слідство буде об'єктивним і неупередженим, то воно само це доведе і закриє справу на стадії досудового розслідування. Якщо цього не станеться, то, переконаний, що українські суди доведуть фейковість та необґрунтованість пред'явлених обвинувачень", - сказав М.Охендовський журналістам у Києві в четвер перед допитом у НАБУ.

Водночас він зазначив, що наразі не може назвати "замовника" свого переслідування. "Думаю, що замовника цього переслідування має встановити слідство, і, сподіваюся, що слідство з цього питання також буде проведено", - сказав голова ЦВК.

Він додав: "На мою думку, на цей момент сценарій цього спектаклю написаний не в Україні, автором сценарію і режисером є особи, які також перебувають не в Україні. В Україні перебувають лише виконавці деяких ролей у цьому спектаклі. На жаль, виконавцями цих ролей погодилися стати й окремі працівники НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури".

Голова ЦВК вважає, що справа стосовно нього потрібна НАБУ як демонстрація ефективної роботи новоствореного антикорупційного органу. "Абсолютно очевидно, що НАБУ потрібен простий яскравий зразок "ефективності" їхньої роботи перед новим роком. Їм просто необхідно відзвітувати щодо пред'явлення обвинувачення найвищим із високопоставлених чиновників", - наголосив М.Охендовський.

Він також повідомив, що слідство не надавало ні йому, ні його захисникам матеріалів експертизи. "Навіть якщо така експертиза існує, то я заявляю, що висновок цієї експертизи необґрунтований, фейковий. Мого підпису там бути не може - я ніколи не розписувався в подібних документах", - заявив він, додавши, що будь-яка людина могла підробити його підпис.

М.Охендовський також запевнив, що в статусі підозрюваного у рамках кримінально-процесуального законодавства має достатньо важелів для доведення своєї невинності. За його словами, ніхто і ніколи не звертався до нього "для вирішення питання за гроші".

Голова ЦВК наголосив, що готовий відповідати на всі запитання слідства, але додав, що його захист ще не бачив матеріалів справи та експертизи. "У мене на руках лише текст пред'явленої мені підозри. І нічого іншого у мене немає", - додав він.

М.Охендовський також заявив про готовність співпрацювати зі слідством і не виїжджати з країни. "Я не маю наміру покидати територію України. Я підтверджую свою готовність брати участь в абсолютно усіх слідчих діях з єдиною метою - довести безпідставність висунених мені обвинувачень", - акцентував увагу голова ЦВК.

Як повідомлялося, увечері 13 грудня М.Охендовському в аеропорту "Бориспіль" вручили повідомлення про підозру в кримінальному провадженні про так звану чорну бухгалтерію Партії регіонів. Його підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 і ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих і особливо великих розмірах особою, що займає особливо відповідальне становище).

Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько $161,7 тис., що в еквіваленті за курсом Національного банку України на момент скоєння злочинів становило майже 1,29 млн грн.

Проте 14 грудня М.Охендовський не прибув на допит до Національного антикорупційного бюро з особистих причин, допит було перенесено за погодженням із детективами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА