19:35 16.02.2017

Україна в Індексі економічної свободи-2017 додала 1,3 бала, але опустилася на 166-те місце

2 хв читати

Україна в рейтингу Індекс економічної свободи (Index of Economic Freedom) 2017 року збільшила свій показник із 46,8 до 48,1 бала зі 100 можливих, але загалом опустилася зі 162-го на 166-те місце серед 180 країн-учасниць (рік тому - 178), свідчать результати щорічного дослідження американського The Heritage Foundation.

Згідно з ними, Україну випереджають Ліберія, Чад, Афганістан, Судан та Ангола (з показниками від 49,1 до 48,5 бала), слідом за нею йдуть Суринам, Болівія, Гвінея і Туркменістан (із показниками від 48 до 47,4 бала), а всі разом ці країни потрапили до групи депресивних економік із показником індексу нижче 50.

Укладачі індексу зазначають, що економіка України сильно стиснулася і залишається дуже крихкою, а втрати у виробництві та експорті разом зі значним відпливом капіталу збільшили тиск на валюту та резерви, суттєво підірвавши грошову стабільність.

"Верховенство закону залишається крихким і додатково підірване судовою неефективністю. Сильна прихильність структурним реформам для зниження рівня корупції та подальшого відкриття економіки для західних інвестицій і фінансових установ матиме вирішальне значення, щоб допомогти стабілізувати економіку. Уряд розпочав усеосяжний комплекс реформ для відновлення зростання, але прогрес поки що неочевидний", - йдеться в документі.

Згідно з ним, індекс фінансової свободи оцінено в 30 балів, сумлінності влади (government integrity) - у 29,2, інвестиційної свободи - в 25, а судової ефективності - в 22,6 бала.

Краще за все, на думку укладачів індексу, в Україні з торговельною свободою - 85,9 бала та податковим тягарем - 78,6.

У сусідів із колишнього СРСР Білорусі - 104-те місце (58,6 бала), Молдови - 110-те місце (58 балів), Росії - 114-те місце (57,1 бала). Показники західних сусідів значно кращі: Румунія - 39-те місце (69,7 бала), Польща - 45-те місце (68,3 бала), Угорщина - 56-те місце (65,8 бала), Словаччина - 57-ме місце (65,7 бала).

Першу п'ятірку індексу і групу вільних економік із показниками від 89,8 до 81 бала сформували цього року Гонконг, Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія та Австралія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА