08:00 25.01.2022

Україна знизилася ще на один бал в індексі сприйняття корупції та посідає 122 місце серед 180 країн

2 хв читати
Україна знизилася ще на один бал в індексі сприйняття корупції та посідає 122 місце серед 180 країн

Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в індексі сприйняття корупції у 2021 році та посіла 122 місце серед 180 країн, заявляють у Transparency International Ukraine.

"Маємо 32 бали зі 100 можливих - мінус один бал порівняно з 2020 роком і ми на 122-му місці в рейтингу зі 180 країн", - сказав на брифінгу у вівторок виконавчий директор Андрій Боровик Transparency International Ukraine.

За його словами, стільки ж балів, як і Україна, отримала південноафриканська держава Есватіні, на один бал Україну випереджає Алжир, Єгипет, Замбія, Непал і Філіппіни.

"Максимальну кількість балів цього року мають три країни: Данія, Нова Зеландія та Фінляндія", - додав Боровик.

Згідно з повідомленням, розміщеним на сторінці Transparency International Ukraine у Facebook, наприкінці переліку індексу сприйняття корупції залишаються Сомалі (13 балів), Сирія (13 балів) та Південний Судан (11 балів).

У Transparency International Ukraine повідомляють, що РФ також втратила один пункт і зараз із 29 балами займає 136 місце в індексі. Білорусь із 41 балом посіла 82 місце.

"Як ми бачимо, ста балів немає у жодної країни, та загалом це і неможливо, тому що певний рівень корупції є в будь-якій країні, тобто чистої від корупції держави просто не існує", - сказав Боровик.

За його словами, у розрізі десятиліття Україна має певний поступ: у 2012 році Україна мала 26 балів, у 2021 році – 32 бали.

"Поточну ситуацію можна було б назвати застоєм, проте це буде не дуже правильно... навпаки... ми знаходимося на тому самому рівні і фактично тупцюємо", - сказав виконавчий директор Transparency International Ukraine.

За його словами, позитивним моментом у 2021 році було ухвалення законодавства про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя. Серед негативного – відсутність ухваленої антикорупційної стратегії, необрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Боровик наголосив, що Transparency International Ukraine рік у рік робить перелік рекомендацій для покращення ситуації з корупцією та підвищення індексу сприйняття корупції. Цього року, за його словами, організація має п'ять рекомендацій: завершити конкурс керівників антикорупційних органів (САП, АРМА, НАБУ), схвалити державну антикорупційну стратегію, провести реформу конституційного правосуддя, забезпечити прозорий облік державної власності, мінімізувати ризики ухвалення законопроєктів, які виводять закупівлі з-під дії закону "Про публічні закупівлі".

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International.

Індекс розраховують на підставі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ та дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА