13:32 21.04.2017

Закон, що забороняє називати дітей цифрами, лайливими словами і титулами ухвалила Держдума РФ

3 хв читати
Закон, що забороняє називати дітей цифрами, лайливими словами і титулами ухвалила Держдума РФ

Держдума на засіданні в п'ятницю прийняла в третьому, остаточному читанні закон, що обмежує право батьків давати дітям імена у вигляді цифр, поєднання букв і цифр, лайливих слів і титулів.

Ухвалений закон визначає, що під час вибору батьками імені дитини не допускається використання "цифр, буквено-цифрових позначень, символів, що не є літерами, за винятком знака "дефіс", лайливих слів, вказівок на ранги, посади, титули".

Зазначається, що за умови різних прізвищ батьків дитині може бути присвоєно прізвище батька, прізвище матері або подвійне прізвище. Послідовність прізвищ у подвійному прізвищі дитини може складатися не більше ніж із двох слів, з'єднаних при написанні дефісом. Встановлюється, що у повнорідних братів і сестер послідовність прізвищ у подвійному прізвищі має бути однакова.

Наразі за умови різних прізвищах батьків дитині присвоюється прізвище батька або прізвище матері за згодою батьків, якщо інше не передбачено законами суб'єктів РФ.

При цьому під обмеження не потрапили складові імена та імена-абревіатури, оскільки чимало таких імен увійшло в ужиток.

Перший заступник керівника фракції "Єдина Росія" Андрій Ісаєв заявив журналістам, що під час підготовки до другого читання гострі суперечки викликала пропозиція заборонити також абревіатури та скорочення.

"Ця ідея не увійшла в законопроект, тому що в нашій мові, в нашій культурі вже склався ряд імен, які в минулому були абревіатурою, але зараз вже втратили своє ідеологічне значення і стали звичайним ім'ям, наприклад Кім в минулому - комуністичний інтернаціонал молоді", - сказав він.

"А якщо ми підемо шляхом заборони скорочень, то дійдемо до того, що доведеться забороняти ім'я Володимир, яке теж є скороченням від "володіти світом", - зазначив А.Ісаєв.

Також, за його словами, із законопроекту у другому читанні вилучили норму, яка дозволяла органам опіки давати імена тим дітям, батьки яких не можуть домовитися між собою про ім'я і тому не реєструють дитину.

"Чинне законодавство надає батькам цілковиту свободу вибору імені своїй дитині. Органи запису актів громадянського стану (ЗАГС) не вправі відмовляти в реєстрації імені дитини через його неблагозвучність, образливість, некультурність, невимовність тощо", - наголошувалося в пояснювальній записці до проекту закону.

У супровідних документах до законопроекту наводиться статистика органів ЗАГС Москви, яка ведеться з 1998 року. Серед найбільш незвичайних імен, які отримали хлопчики, були такі: Микола-Микита-Ніл, Христамрирадос, Дельфін, Ярослав-Лютобор, Лука-Щастя Саммерсет Оушен. За цей період було зафіксовано такі незвичайні імена дівчаток: Апрєль, Поліна-Поліна, Принцеса Даніелла, Зоря-Зоряниця, Альоша-Капріна, Океана, Софія-Сонечко.

Автор законопроекту також нагадав про історію хлопчика з ім'ям БОЧ рВФ 260602 (Біологічний об'єкт людини (російською - человека – ІФ) роду Вороніних-Фролових, що народився 26 червня 2002 року), яка не може вирішитися ось уже впродовж 10 років. "Маленький БОЧ" (так його називають) досі живе без документів, оскільки суд став на бік органів ЗАГС Москви, які відмовилися реєструвати дитину з таким ім'ям для захисту її інтересів, йдеться в проекті закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА