13:13 06.05.2017

ФГВФО продає кредит ЗАЗу, забезпечена виробничими цехами та автомобілями в обороті

3 хв читати
ФГВФО продає кредит ЗАЗу, забезпечена виробничими цехами та автомобілями в обороті

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 25 травня вперше виставить на аукціон в системі "ProZorro.Продаж" права вимоги за кредитом компанії – вітчизняного автовиробника, в забезпечення за яким передані, зокрема, автомобілебудівні і виробничі цехи в Запоріжжі, повідомляє прес-служба ФГВФО.

Активи, що перебувають на балансі неплатоспроможного АТ "Дельта банк", виставляються на торги за початковою вартістю реалізації 344,66 млн грн.

Згідно з прес-релізом, компанія-позичальник веде активну господарську діяльність у сфері виробництва автотранспортних засобів, що має повний цикл виробництва, зокрема штампування, зварювання, фарбування, обладнання кузова і складання автомобілів.

Відповідним параметрам відповідає тільки "Запорізький автомобілебудівний завод" (ЗАЗ), що входить в автокорпорацію УкрАВТО.

ФГВФО повідомляє, що на початок серпня 2016 року заборгованість за кредитним договором становила 996,423 млн грн.

При цьому, згідно з даними Фонду, в заставі банку – виробничі цехи площею 8,94 кв.м, ремонтно-будівельний та монтажний цехи (6,28 тис. кв. м), цех автонормалей (9,43 тис. кв. м), складський та адміністративно-побутовий корпуси (0,9 тис. кв. м і 0,2 тис.кв. м), криті склади (6,7 тис. кв. м і 6,42 тис. кв. м), а також контрольно-пропускні пункти.

Крім того, в забезпечення виконання зобов'язань за договором було передано товари в обороті - автомобілі Mercedes Benz (222 од.), KIA (874 од.), Chevrolet (410 од.), Opel (228 од.) і ZAZ (1505 од.), що перебувають, зокрема, в Криму і зоні АТО.

Проте, як повідомлялося, цього року ЗАЗ в судовому порядку вже вивів із застави 1505 автомобілів ZAZ і 222 Mercedes, при цьому заявивши, що має повне право оспорювати ці договори, які були укладені з порушенням законодавства з колишнім керівництвом банку.

Як пояснювали в корпорації "УкрАВТО", дев'ять років тому ЗАЗ отримав кредит в іноземному Сведбанку, і сумлінно обслуговував кредитні зобов'язання. Однак після його відходу з ринку 2013 році в результаті низки угод власником боргових зобов'язань (зокрема кредитної лінії ЗАЗу) став Дельта банк, підконтрольний Миколі Лагуну.

У корпорації зазначали, що керівництво банку висунуло вимогу переоформлення за новими правилами прав власності заводу на нерухомість, якою був забезпечений кредит, і, не чекаючи такого переоформлення, вирішило укласти з іншими компаніями УкрАВТО договори майнового поручительства щодо автомобілів у простій письмовій формі, без обов'язкового нотаріального оформлення.

При цьому, зазначили в корпорації, у міру одержання документів на нерухомість за новими правилами ЗАЗ почав передавати її в заставу банку, "який перестав виконувати свої зобов'язання і не робив пропорційного звільнення автомобілів із застави".

Як повідомлялося, ЗАЗ за 2016 рік виробив 526 автотранспортних засобів, що в 7,5 разу менше, ніж роком раніше (у січні-вересні фактично простоював), і в січні-березні поточного року не склав жодного легкового авто.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА