11:02 18.05.2017

Керівництво України закликає українців вшанувати пам'ять загиблих під час депортації 1944 року кримських татар

3 хв читати
Керівництво України закликає українців вшанувати пам'ять загиблих під час депортації 1944 року кримських татар

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликає громадян України хвилиною мовчання вшанувати пам'ять загиблих під час депортації 1944 року кримських татар та інших народів Криму.

"Закликаю всіх співвітчизників сьогодні хвилиною мовчання вшанувати пам'ять загиблих кримських татар та інших народів Криму під час депортації 1944 року", - йдеться у зверненні прем'єра з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У зверненні йдеться, що 18 травня 1944 року сталінський режим розпочав депортацію кримськотатарського народу з Криму до інших республік СРСР. Загалом було депортовано близько 200 тис. осіб, майже половина з яких загинули в дорозі від нелюдських умов перевезення або вже на місці заслання.

"Немає слів, які б описували смуток і печаль, що огортають нас, коли ми чуємо про винищення цілих народів. Українці не з підручників історії знають, що таке геноцид і які травми він залишає в національній свідомості. Це нескінченний біль, який протягом поколінь залишатиметься в народній пам'яті, впливатиме на його культуру і навіть на соціально-економічний розвиток", - йдеться у зверненні.

При цьому В. Гройсман зазначає, що сьогодні кримськотатарський народ спіткала нова біда: в окупованому Криму відбуваються переслідування і цькування кримськотатарських активістів, забороняються мирні зібрання, окупаційна влада не дозволяє вшанувати пам'ять жертв депортації.

"Це наша спільна біда і виклик не лише нашим кримськотатарською побратимам і співвітчизникам, але і всій Україні і цивілізованому людству. Ми ніколи не зрадимо своїх кримськотатарських братів, і плече до плеча з ними боротимемося за життя, гідність і свободу наших народів. Разом ми обов'язково переможемо!", - наголосив прем'єр.

Президент України Петро Порошенко зазначає, що репресії проти кримських татар тривають на анексованому РФ півострові. "Сьогодні Україна вшановує пам'ять десятків тисяч невинно убієнних жителів Кримського півострова. 73 роки тому комуністичний режим брутально вигнав з рідної землі кримських татар і представників інших етносів", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті глави української держави.

"Для українського народу це незагоєна рана, яка особливо болить після анексії Криму Російською Федерацією. Цинічно ігноруючи міжнародне право, кремлівські опричники в масовими репресіями тероризують кримських татар, їхній Меджліс, громадські та релігійні організації... Але нескорений кримськотатарський народ гідно цьому протистоїть", - зазначає П. Порошенко.

Президент висловив сподівання, що Верховна Рада зробить все можливе для визначення і законодавчого закріплення формату кримськотатарської автономії в Криму". "Після внесення пропозицій Конституційною комісією я готовий виступити з відповідною законодавчою ініціативою", - заявив П. Порошенко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов у своєму зверненні зазначив, що сьогодні події в Криму розвиваються за схожим сценарієм. "Путінська Росія, анексувавши півострів, намагається знищити національну свідомість, історичну пам'ять, культурні традиції і гідність кримських татар. Усі прояви непокори і неприйняття анексії жорстко придушуються, активістів заарештовують і засуджують за надуманими обвинуваченнями", - йдеться в тексті звернення.

Секретар РНБО наголошує, що агресори у всі часи розуміли лише силу, тому відповідь може бути лише одна - сильна консолідована позиція всіх цивілізованих країн проти агресивних проявів зовнішньої політики РФ. "Упевнений, що кримські татари і ті, хто був змушений полишити свої будинки, повернуться додому - в український Крим!", - впевнений О. Турчинов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА