16:26 18.05.2017

Прокуратура допитала понад півсотню свідків і постраждалих від депортації кримських татар

2 хв читати
Прокуратура допитала понад півсотню свідків і постраждалих від депортації кримських татар

Генеральна прокуратура України у рамках розслідування кримінального провадження за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп із території Кримської АРСР допитала 63 людини як свідків і постраждалих.

"Як свідків і постраждалих ми допитали 63 людини, з яких 45 живуть нині в Криму. У матеріалах справи є їхні свідчення... Складено реєстр осіб, стосовно яких особисто або їхніх сімей представниками радянської влади були здійснені дії з насильницького переселення. На підставі отриманих матеріалів слідчий призначив демографічну експертизу, - це буде одне з ключових питань нашого слідства", - повідомив генпрокурор під час зустрічі з представниками кримськотатарського народу в четвер.

Ю.Луценко повідомив, що 16 травня Генпрокуратура отримала висновок експерта Інституту демографії та спеціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України, в якому чітко зазначено, що "саме насильницьке переселення в 1944 році більше ніж 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп із території Криму в непристосовані для проживання людини території Радянського Союзу, здійснене представниками органів влади Радянського союзу, призвело до часткового фізичного знищення кримських татар та інших національних груп".

За словами генпрокурора, отримані висновки свідчать, що депортація кримськотатарського народу в 1944 р. і подальше його насильницьке утримання в місцях вигнання були одним із найбільш масштабних злочинів Радянського Союзу.

У травні 2016 р. в прокуратурі АР Крим повідомили про проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні за фактом насильницької депортації кримськотатарського народу і представників інших національних груп із території, що була Кримською АРСР в 1944 році. Цей факт розслідують за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України (геноцид).

18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня в 1944 році до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тис. людей.

У травні цього 2017 року прокуратура АР Крим (базується в Києві) заявила про намір до кінця року завершити розслідування кримінального провадження про депортацію радянською владою кримськотатарського народу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА