14:28 25.05.2017

Представник ЄС радить Україні зосередитися на переході до стандартів ЄС у торгівлі замість боротьби за розширення квот

2 хв читати
Представник ЄС радить Україні зосередитися на переході до стандартів ЄС у торгівлі замість боротьби за розширення квот

Якнайшвидше впровадження норм і стандартів Європейського союзу (ЄС) відповідно до положень про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) є для України найбільш перспективним шляхом збільшення експорту в країни ЄС, ніж суто боротьба за розширення тарифних квот, вважає глава представництва ЄС в Україні Г’юг Мінгареллі.

"Давайте не будемо акцентувати увагу лише на квотах, які стосуються тільки вузької групи сільськогосподарських продуктів, а замість цього прискоримо роботу з відкриття значно більших ринків ЄС, прийнявши стандарти ЄС", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Г.Мінгареллі нагадав, що в рамках ЗВТ для України визначено квоти для безмитного постачання в ЄС 36 видів продуктів, з яких українська сторона повністю обирає тільки 9.

"Слід насамперед перейняти норми і стандарти ЄС відповідно до положень про створення ЗВТ, і ви зможете експортувати все, що ви хочете, на ринок ЄС... Щойно положення про ЗВТ будуть повністю імплементовані - ці квоти поступово зростатимуть", - підкреслив глава представництва ЄС в Україні.

Угода між Євросоюзом і Україною про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) є частиною угоди про асоціацію ЄС і України і набула чинності з 1 січня 2016 року. Згідно з нею Україна може без мит постачати в ЄС 36 товарних позицій у рамках затверджених обсягів тарифних квот. Зокрема, квоти на поставки яловичини становлять 12 тис. тонн, свинини - 40 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. тонн, сухого молока - 1,5 тис. тонн, вершкового масла - 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів - 1,5 тис. тонн, яєць - 3 тис. тонн. Для пшениці квоти були визначені в розмірі 950 тис. тонн, ячменю - 250 тис. тонн, кукурудзи - 400 тис. тонн, цукру - 20 тис. тонн, меду - 5 тис. тонн, перероблених томатів - 10 тис. тонн, виноградного і яблучного соку - 10 тис. тонн, вівса - 4 тис. тонн, часнику - 500 тонн.

У вересні 2016 року Єврокомісія погодилася з пропозицією підвищити квоти на низку товарних позицій з України. Йшлося про можливість збільшення квоти на кукурудзу на 650 тис. тонн, пшениці - 100 тис. тонн, ячменю - 350 тис. тонн, крупи і обробленого зерна - на 7,8 тис. тонн, вівса - на 4 тис. тонн, меду - на 3 тис. тонн, виноградного соку - на 500 тонн, томатів - на 5 тис. тонн.

Комітет Європарламенту з міжнародної торгiвлi 4 травня 2017 року проголосував у цілому за збільшення квот на українську продукцію АПК, крім пшениці, томатів і сечовини.

Повністю інтерв'ю з Г.Мінгареллі читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА