10:16 07.06.2017

Порошенко ветував закон про приватну детективну діяльність

3 хв читати
Порошенко ветував закон про приватну детективну діяльність

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон про приватну детективну (розшукову) діяльність (№3726), ухвалений Верховною Радою України від 13 квітня 2017 року.

Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, цей закон повернули із пропозиціями президента 6 червня.

У пропозиціях президента до закону "Про приватну детективну (розшукову) діяльність" зазначається, що в документі, який надійшов на підпис главі держави, перелік дозволених видів приватних детективних (розшукових) послуг сформовано без урахування вимог низки законодавчих актів України.

"Так, суб'єктам приватної детективної (розшукової) діяльності дозволяється збір, фіксація і дослідження відомостей, необхідних для розгляду справ, зокрема, в кримінальному судочинстві, а також пошук і збір даних, які можуть бути приводом або підставою для звернення замовника приватних детективних послуг до правоохоронних органів або до суду для захисту його законних прав та інтересів (пункти 1, 7 частини третьої статті 12). За відсутності чіткої конкретизації в законі відомостей або даних, що дозволено збирати, фіксувати і досліджувати суб'єктам приватної детективної (розшукової) діяльності, фактично допускається можливість збору такими суб'єктами доказів для розгляду справ в кримінальному судочинстві. Такий підхід суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу України, за якими доказ визнається допустимим, якщо його отримано в порядку, встановленому цим кодексом", - ззаначено в повідомленні.

Також наголошується, що проголосований Радою закон передбачає, що для отримання права на здійснення приватної детективної діяльністю потрібне отримання відповідного свідоцтва, що видається на платній основі (стаття 8). Однак в законі не визначаються розмір плати за видачу такого свідоцтва та порядок її стягування як того вимагає закон України "Про адміністративні послуги" (частина третя статті 11).

Також П.Порошенко відзначив низку інших нюансів.

"Підсумовуючи викладене, не можу погодитися із запропонованим законом України "Про приватну детективну (розшукову) діяльність" підходом до визначення загальних принципів організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні. Повертаю цей закон для повторного розгляду і пропоную погодити його положення з нормами законодавчих актів , які є базовими у відповідних сферах правового регулювання", - зазначено в пропозиції президента.

Як повідомлялося, за закон "Про приватну детективну (розшукову) діяльність" (№3726) 13 квітня 2017 року у другому читанні та в цілому проголосував 261 народний депутат.

Закон визначає загальні правові засади організації приватної детективної діяльності.

Відповідно до хваленого закону, приватна детективна діяльність здійснюється з метою пошуку, збору і фіксації інформації, розшуку предметів, майна, людей і тварин, встановлення фактів і з'ясування обставин на замовлення клієнта та згідно з договорами про надання приватних розшукових послуг.

Приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, знає державною мову, має вищу юридичну освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше 3 років, що пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності і отримав відповідне свідоцтво про право займатися такою діяльністю.

Відповідно до закону, приватний детектив не може бути службовою або посадовою особою органів державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних або судових органів влади.

На суб'єктів приватної детективної діяльності (приватних детективів, об'єднання приватних детективів) не поширюється дія законів, що регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів.

Суб'єкти приватної детективної діяльності не мають права здійснювати оперативно-розшукові заходи, зараховані законом до виключної компетенції оперативних підрозділів.

Приватний детектив має право займатися приватною розшуковою діяльністю як фізична особа-підприємець або спільно з іншими приватними детективами шляхом заснування об'єднання.

Відповідно до ухваленого закону, несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (не військова) служба. Для підвищення ефективності приватної розшукової діяльності можуть створюватися об'єднання приватних детективів, для яких надання приватних детективних послуг є виключним видом діяльності. Об'єднання приватних детективів є юридичною особою, створеною шляхом об'єднання двох або більше приватних детективів відповідно до українського законодавства.

Свідоцтва про право займатися приватною розшуковою діяльністю видаватимуть органи Міністерства юстиції України.

У першому читанні цю законодавчу ініціативу Верховна Рада приняла майже рік тому – 19 квітня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА