18:05 08.06.2017

ВР пролонгувала дію підвищеного експортного мита на брухт ще на 2 роки

3 хв читати
ВР пролонгувала дію підвищеного експортного мита на брухт ще на 2 роки

Верховна Рада пролонгувала дію підвищеного вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR30/тонна ще на два роки, відповідний законопроект №6382 парламент підтримав на вечірньому засіданні в четвер.

За законопроект проголосували 260 депутатів.

Під час представлення законопроекту в парламенті голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що за вісім місяців дії підвищеного вивізного мита вдалося скоротити вивезення сировини, при цьому обсяги постачання брухту на вітчизняні металургійні підприємства зросли на 30%.

За його словами, цей законопроект принесе більше ніж 1 млрд грн на рік у результаті стабільної роботи метпідприємств.

При цьому В.Галасюк наголосив, що цей законопроект відповідає світовій практиці: "Це тимчасове підвищення мита на брухт повністю відповідає міжнародним зобов'язанням України у рамках СОТ".

Голова комітету додав, що загалом близько 20 країн світу запровадили обмеження на експорт брухту.

Як повідомлялося, що 12 липня 2016 року був ухвалений закон України №1455-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким із 15 вересня 2016 року на рік було підвищено ставки експортного мита на брухт з EUR10/тонна до EUR30/тонна. Водночас було скасовано реєстрацію імпортних контрактів щодо брухту.

У квітні поточного року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №6382 про пролонгацію дії експортного мита на брухт у розмірі EUR30/тонна ще на два роки. Ідея законопроекту підтримується як профільними об'єднаннями виробників і галузевими асоціаціями металургів, так і підприємствами військово-промислового комплексу країни.

Водночас збирачі брухту виступають за скасування вивізного мита на брухт. При цьому керівництво Української асоціації вторинних металів і ресурсів ("УАВторметресурс") 16 травня звернулося до Світового банку (СБ) із закликом не допустити згортання реформ в Україні та погіршення легкості ведення бізнесу внаслідок наміру пролонгувати дію вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR30/тонна ще на два роки.

При цьому в асоціації зазначали, що в 2016 році було підвищено на рік експортне мито на брухт у порушення взятих перед СОТ та ЄС зобов'язань. Дія цього закону, внаслідок неприкритого втручання з корисливих мотивів у ринкові механізми економічних відносин, фактично ліквідує малий і середній бізнес в Україні, вважають в "УАВторметресурсі".

"З огляду на те, що з моменту підвищення експортного мита на брухт минуло вже понад шість місяців, просимо доручити МЕРТ дати свою оцінку ситуації на ринку брухту і провести за участю представників брухтозаготівельної галузі спільний детальний аналіз наслідків введення експортного мита в розмірі EUR30/тонна", - пропонують збирачі брухту. В іншому листі "УАВторметресурсу" від 18 травня на адресу спікера ВР Андрія Парубія було висловлено прохання асоціації не допустити включення законопроекту №6382 до порядку денного ВР "без попередньо проведеного детального аналізу дії підвищення експортного мита на брухт".

У свою чергу Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва 17 травня ухвалив рішення рекомендувати ВР прийняти законопроект №6382 за основу і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

У представництві Європейського Союзу в Україні в четвер, 8 червня поточного року, висловили занепокоєння намірами ВР продовжити дію підвищеного експортного мита на брухт і закликали депутатів не створювати торговельного спору з ЄС.

"Сьогодні Верховна Рада планує розглянути питання продовження дії експортних мит на металобрухт. Цей крок порушить домовленість з ЄС про скасування цих мит. Хоча ми розуміємо складну ситуацію, в якій опинилася українська металургія, продовження дії мит на металобрухт не є збалансованим рішенням і суперечить міжнародним зобов'язанням України", - йшлося в повідомленні на сторінці представництва ЄС на сторінці у Facebook.

В Євросоюзі сподівалися, що депутати Верховної Ради поважатимуть міжнародні зобов'язання, публічно взяті Україною, й "уникнуть ще одного двостороннього торговельного спору з ЄС".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА