14:46 15.06.2017

Організатора махінацій при будівництві т.зв. "Глибоководного випуску" оголошено у всеукраїнський розшук

3 хв читати

Правоохоронні органи з 9 червня оголосили у всеукраїнський розшук організатора фінансових махінацій при будівництві системи очищення на об'єкті "Глибоководний випуск" в акваторії Чорного моря в Одесі.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Одеської області, йому було заочно повідомлено про підозру, а відповідний документ вручено члену сім'ї підозрюваного.

Джерело агентства в правоохоронних органах повідомило, що йдеться про бізнесмена Руслана Тарпана, якого підозрюють в організації схеми із заволодіння понад 200 млн грн. бюджетних коштів.

Як повідомлялося, на початку червня правоохоронці повідомили про підозру 11 фігурантам кримінального провадження за фактом заволодіння групою осіб понад 200 млн грн бюджетних коштів при будівництві системи очищення на об'єкті "Глибоководний випуск" в акваторії Чорного моря. Серед них - колишній начальник управління капітального будівництва Одеської обласної державної адміністрації, два його заступники, а також співучасник злочинної групи і колишній директор підконтрольної фірми.

Крім того, було складено і направлено підозри організатору всієї злочинної схеми - колишньому депутату Одеської міської ради (йдеться про Р.Тарпана - ІФ), колишньому начальнику інвестиційно-договірного відділу облдержадміністрації, трьом колишнім директорам підконтрольних підприємств та особі, що здійснювала операції з незаконно отриманими коштами.

За даними слідства в 2010-2015 роках злочинна група осіб, зловживаючи службовим становищем та завдяки підробці документів, завищила вартість матеріалів і обсягів робіт при будівництві. Також здійснювалася цілеспрямована позовна діяльність, під час якої до державних установ зверталися представники підконтрольних підприємств з позовами про відшкодування неіснуючих витрат за рахунок бюджету.

Як повідомлялося, в 2012 році прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу за фактом заволодіння коштами стабілізаційного фонду бюджету України в сумі 45 млн грн під час реалізації проекту будівництва системи відводу стічних вод від станції біологічної очистки "Північна". Справу розслідували за ч.5 ст.191 та ч.2 ст.366 (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах; службове підроблення) Кримінального кодексу України. Через деякий час цю кримінальну справу було закрито.

До цього, з ініціативи екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Едуарда Матвійчука на початку жовтня 2011 року контрольно-ревізійне управління та інші контролюючі органи розпочали перевірку використання бюджетних коштів ТОВ "Інкор-груп", що є генеральним підрядником трьох реалізованих в Одеській області національних проектів. Фінансування робіт на цей період було призупинено.

У 2014 році на той час очільник прокуратури Одеської області Микола Стоянов заявив, що відомство повторно розслідує справу про розкрадання коштів при реалізації одного з національних проектів в Одеській області - будівництво глибоководного випуску стічних вод.

"У цьому році розслідуємо розкрадання 120 мільйонів гривень, які були виділені на будівництво системи відводу стічних вод від станції біологічної очистки "Північна", причому в справі фігурують не лише бізнесмени, але і чиновники обласної адміністрації", - заявив тоді він, не навівши інших подробиць.

В черговий раз справу почали активно розслідувати в травні 2017 року.

ТОВ "Інкор-груп" було генеральним підрядником трьох реалізованих в Одесі нацпроектів, затверджених Кабінетом Міністрів України. Компанія займалася роботами з будівництва нового корпусу дитячої обласної лікарні, будівництвом системи відводу стічних вод від станції біологічної очистки "Північна" (т.зв. "глибоководний випуск") і реконструкцією Одеської інфекційної лікарні. Загальна проектно-кошторисна вартість трьох проектів становила понад 1,6 млрд грн. Крім того, компанія часто отримувала великі підряди від міської влади і загалом від держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА