12:33 01.07.2017

СБУ заявила про причетність спецслужб РФ до атаки вірусу-здирника Petya.A

3 хв читати
СБУ заявила про причетність спецслужб РФ до атаки вірусу-здирника Petya.A

До кібератаки, яка розпочалася 27 червня 2017 року на системи українських державних і приватних установ та компаній за допомогою шкідливого програмного продукту "Petya.A", причетні спецслужби Російської Федерації, вважає, що Служба безпеки України.

"Наявні дані, у тому числі отримані у рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до атак причетні ті ж самі хакерські угрупування, що у грудні 2016 року атакували фінансову систему, об’єкти транспорту та енергетики України з використанням ШПЗ «TeleBots» та «Blackenergy». Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ в суботу.

За оцінкою СБУ, зараження вірусом було сплановане і вчинене заздалегідь, і відбувалося в кілька етапів напередодні національного державного свята.

Попри те, що кібеатака справляє враження звичайного вірусу типу ransomeware (програмне забезпечення для вимагання грошей), створеного для збагачення зловмисників. Насправді ж вірус є прикриттям масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму заволодіння коштами, примітивність якого лише підтверджує думку про те, що збагачення не було ціллю атаки", - йдеться в повідомленні.

На думку спецслужби, кібератака мала на меті цілеспрямовану дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні.

У СБУ також відзначають "оригінальність та специфічність масштабного вектора зараження", пов'язаного з використанням прикладного бухгалтерського програмного забезпечення. "За даними джерел СБУ за останні роки він зустрічався лише один раз під час кібератаки з боку Північної Кореї", - зазначили у спецслужбі.

Таким чином, у СБУ наголошують, що основним призначенням вірусу було знищення важливих даних і порушення роботи державних і приватних установ України для поширення панічних настроїв серед населення.

"Служба безпеки України у взаємодії з Національною поліцією, Держспецзв'язку, партнерськими правоохоронними органами, міжнародними антивірусними компаніями та провідними виробниками телекомунікаційного програмного забезпечення продовжує здійснювати заходи, спрямовані на локалізацію наслідків кібератаки", - йдеться в повідомленні

Як повідомлялося, у вівторок, 27 червня, комп'ютерні мережі Кабміну, десятків державних і приватних великих банків і компаній стали жертвами масованої вірусної атаки, яка в деяких випадках призвела до зупинення їх операцій. Експерти попередньо називають її найбільшою подібною кібератакою в Україні.

Того ж дня в поліцію звернулися кілька державних і приватних організацій з повідомленнями про несанкціоноване втручання в їх роботу комп'ютерних мереж шляхом поширення шкідливого програмного забезпечення. Станом на 29 червня у поліцію з цього приводу надійшло понад 1,5 тис. повідомлень.

Станом на 30 червня в Національну поліцію України надійшло 2 тис. 108 повідомлень про інфікування комп'ютерних мереж вірусом-шифрувальником. За результатами отриманих звернень у 66 випадках поліція почала кримінальні провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА