18:48 21.07.2017

Гройсман має намір скликати нараду з питань розширення кредитування реального сектору

2 хв читати

Прем'єр-міністр України найближчим часом має намір провести нараду щодо розширення доступу товаровиробників до фінансових ресурсів, повідомив глава Ради Національного банку України(НБУ) Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Б.Данилишин уточнив, що він також має намір узяти участь у нараді.

Крім того, глава Ради НБУ вказав, що поточний рівень ліквідності банківської системи не є стримувальним чинником для банківського кредитування, а "ресурсний голод" банків є міфом.

"Банки в Україні працюють в умовах структурного профіциту, про що свідчать значні залишки на їхніх коррахунках і за депозитними сертифікатами Національного банку. Головною причиною, що стримує кредитну активність банків, виступає украй низький рівень захисту прав кредиторів", - зазначив він.

За словами Б.Данилишина, наслідком цієї ситуації є високий рівень непрацюючих кредитів у банківській системі. При цьому найбільше непрацюючих кредитів припадає на такі сектори економіки, як будівництво і нерухомість (71%), металургія (60%), машинобудування і добувна промисловість(58%), харчова промисловість(55%), найменше - на легку промисловість(12%).

"Реструктуризація непрацюючих кредитів відбувається повільно, внаслідок чого залишаються кредитні ризики. Однією з причин цього є наявність негативних податкових наслідків для банків у разі резервування і списання непрацюючих кредитів за рахунок резервів", - наголосив Б.Данилишин.

Глава Ради НБУ вважає, що для відновлення кредитування реального сектору потрібне: досягнення і забезпечення цінової стабільності в державі спільними зусиллями уряду і НБУ; зниження значних ризиків у банківській діяльності за рахунок реалізації завдань Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року і ухвалення відповідних законів; вдосконалення державного механізму кредитної підтримки малих і середніх підприємств.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА