14:10 26.09.2017

Найбільший алмаз за сторіччя Lesedi la Rona продано за $53 млн

2 хв читати
Найбільший алмаз за сторіччя Lesedi la Rona продано за $53 млн

Британський ювелір Лоуренс Графф придбав найбільший у світі алмаз Lesedi la Rona вагою 1109 каратів за $53 млн, що набагато нижче за минулорічну оцінку, пише Financial Times.

У червні 2016 року алмаз завбільшки з тенісний м'яч було виставлено на аукціоні Sotheby's, і покупці запропонували $61 млн, тоді як глава канадської компанії Lucara Diamond Вільям Лем, яка знайшла його, розраховував отримати щонайменше $70 млн.

Кожен карат Lesedi la Rona коштує $47,8 тис., поступаючись як кольоровим, так і безбарвним алмазам, проданим останнім часом на торгах. У травні 2016 року алмаз Constellation (також належав Lucara) вагою 813 карат було продано за $63 млн, або $77,5 тис. за карат. У квітні поточного року рідкісний рожевий діамант Pink Star пішов з молотка за $71,2 млн ($1,2 млн за карат), встановивши новий рекорд ціни на ринку коштовного каміння.

Lucara Diamond планувала навіть розпиляти алмаз, щоб продати його дорожче.

За словами аналітиків, алмаз був занадто великий для ситуації, що склалася на ринку, і, щоб камінь було гідно оцінено, "можливо, варто почекати пару років".

Алмаз Lesedi la Rona було знайдено в листопаді 2015 року на родовищі Karowe в Ботсвані, що належить канадській Lucara Diamond Corp. Назва каменя перекладається мовою тсвана як "Наш світ".

Lesedi la Rona на сьогодні є найбільшим алмазом у світі. Він поступається лише здобутому в 1905 році в ПАР алмазу Cullinan ("Куллінан"), який спочатку мав вагу понад 3106 карат, однак був розколотий на багато частин.

Л.Графф - засновник відомої ювелірної компанії Graff Diamonds. Після купівлі Lesedi la Rona він пообіцяв "працювати вдень і вночі, щоб віддати належне цьому дивовижному дару матері-природи". "Камінь розповість нам свою історію, сам визначить, як його слід огранувати", - додав ювелір.

Акції Lucara різко подорожчали в 2015 році, після знахідки Lesedi La Rona. Однак після провального аукціону в червні 2016 року капіталізація компанії скоротилася більше ніж на 40%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Укргідрометцентр попереджає про заморозки на ґрунті у східних регіонах 4 і 5 травня

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА