16:30 03.10.2017

Слідство приділяє пильну увагу ролі Добкіна та Кернеса у виділенні харківської землі за "кооперативною схемою"

3 хв читати
Слідство приділяє пильну увагу ролі Добкіна та Кернеса у виділенні харківської землі за "кооперативною схемою"

Під час досудового розслідування справи про виділення в Харкові землі псевдожитлово-будівельним кооперативам (т. з. кооперативна схема) особлива увага приділяється ролі екс-міського голови, а нині народного депутата Михайла Добкіна та нинішнього міського голови Геннадія Кернеса, заявив генпрокурор України Юрій Луценко.

"Роль обох "достойників" вивчається слідством дуже пильно", - сказав Ю.Луценко на брифінгу в Харкові у вівторок.

Він зазначив, що М.Добкіну вже оголошено про підозру у справі, а стосовно Г.Кернеса - поки що ні.

"Обвинувальний акт буде йому вручено після отримання експертиз і завершення низки інших слідчих дій... Що стосується ролі пана Кернеса, слідство також ретельно працює, і щойно ми отримаємо досить доказів для пред'явлення підозри, її буде пред'явлено", - сказав Ю.Луценко.

Як повідомлялося, Головне слідче управління Генеральної прокуратури України здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактами вчинення посадовими особами Харківської міськради кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи Харківської міськради всупереч вимогам чинного законодавства, шляхом створення протягом 2008-2014 років понад 90 обслуговуючих кооперативів, засновниками та учасниками яких були особи з їхнього близького оточення, сприяли їм у виготовленні відповідних правовстановлюючих документів і незаконно привласнили земельні ділянки, що належать територіальній громаді Харкова, загальною площею понад 650 га вартістю більше ніж 4,05 млн грн у своїх інтересах та інтересах інших осіб.

14 липня 2017 року Генеральна прокуратура України вручила М.Добкіну підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що до скоєння зазначених кримінальних злочинів, разом з іншими особами, причетна заступник міського голови Тетяна Овіннікова. 23 березня 2017 року їй повідомлено про підозру у вчиненні в складі організованої групи кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 і ч. 2 ст. 364 КК України, тобто пособництво в незаконному заволодінні шахрайським шляхом земельними ділянками на території м. Харкова в інтересах третіх осіб.

Загалом, за даними слідства, Т.Овіннікова, діючи в складі організованої групи спільно з іншими посадовими особами, сприяла заволодінню земельними ділянками на території Харкова загальною площею 25,1178 га, чим спричинила збитки територіальній громаді міста на загальну суму понад 128,7 млн грн.

1 червня 2017 р. апеляційний суд Києва задовольнив апеляційну скаргу прокурора й відсторонив Т.Овіннікову від посади. Наступного дня стало відомо, що її звільнено з посади заступника і призначено радником міського голови.

2 червня 2017 р. Генпрокуратура вручила підозру у справі про виділення землі за т. з. кооперативною схемою начальнику управління містобудування та архітектури Харківської міської ради, який водночас була заступником директора департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради, Сергію Чечельницкому та його заступнику.

15 вересня 2016 р. в Харкові слідчі Генпрокуратури за силової підтримки СБУ здійснювали низку обшуків у справі про виділення 600 га землі за т. з. кооперативною схемою. Зокрема, обшук відбувся в готелі "Національ", де живе міський голова Харкова Геннадій Кернес. Крім того, обшуки відбувалися в кількох департаментах міськради.

26 грудня 2016 р. Г.Кернес заявив журналістам, що вважає справу політично ангажованою.

Обшуки у рамках цієї справи відбувалися в міськраді також у лютому 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА