21:04 16.10.2017

На Мальті підірвали журналістку, яка писала про панамські офшори

2 хв читати

Мальтійська журналістка і блогер Дафне Каруана Галіція, відома своїми викривальними матеріалами відносно влади, загинула в результаті вибуху бомби в її машині поряд з власним будинком, повідомляє в понеділок британська газета The Guardian.

За даними видання, одне з останніх гучних розслідувань 56-річної журналістки стосувалося прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската і двох його найближчих помічників. Дафне Каруана Галіція написала про їхній зв'язок з панамськими офшорами, продажем мальтійських паспортів і отриманням грошей від уряду Азербайджану.

За даними місцевих ЗМІ, 15 днів тому Каруана Галіція повідомила поліцію, що їй погрожують вбивством.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за вбивство журналістки. Прем'єр-міністр країни, який фігурував в її розслідуванні, назвав цей злочин "варварської атакою".

Скандал навколо "панамського досьє" розгорівся після того, як на початку квітня 2016 року німецька Sueddeutsche Zeitung опублікувала документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, в яких вказувалося на широке використання в світі офшорних схем для ухилення від податків. Скандал отримав максимальний розголос - документи були опубліковані також багатьма ЗМІ, які співпрацюють з Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ).

У документах містяться дані про причетність ряду відомих світових діячів до ухилення від податків, відмивання грошей та інших махінацій. Зокрема, в цьому списку фігурують родичі або ж близькі люди голови КНР, президента України, президента Азербайджану, королів Марокко і Саудівської Аравії, прем'єр-міністра Великобританії. На основі цієї публікації генпрокуратура Панами почала розслідування.

"Панамське досьє" містить 11,5 мільйона документів, які свідчать про наявність офшорів у 140 політиків і держслужбовців з понад 50 країн, в тому числі 12 діючих і колишніх світових лідерів, які використовували більш 214 тисяч офшорних компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА